Restips

Linköping City Airport har ett samarbete med resejournalisten Tobias Pettersson från Linköping. Tobias arbetar som frilansjournalist sedan 20 år och han reser nästan uteslutande från vår flygplats när han ska på sina resor världen över. Varje månad kommer ett nytt resereportage från en spännande destination dit man reser smidigt från Linköping City Airport.

Kort fakta om Tobias

  • Tobias Pettersson, 43 år, bor i Linköping.
  • Jobbar som frilansjournalist sedan 20 år tillbaka, med resor som favoritområde.
  • Har gjort långresor varje vinter sedan 16 år tillbaka, dessutom några kortare resor varje år. Besökte Argentina, Brasilien, Paraguay och Chile i januari/februari, Norge och Finland i juli och Kanada i oktober. Startar nästan uteslutande alla resor från Linköpings Flygplats.
  • Kommande resa: Costa Rica, Nicaragua, USA och Jamaica i januari.
  • Fem favoritresmål: 1. Napier, Nya Zeeland 2. Stellenbosch, Sydafrika 3. Quebec city, Kanada 4. Lamai, Thailand 5. Mendoza, Argentina

Resereportage

Nederländerna

Sedan KLM öppnade sin flyglinje mellan Linköping och Amsterdam 2008 har vi nästan fått ett nytt grannland. Idag tar tusentals östgötar varje månad vägen över Nederländerna på sina resor ut i världen och många passar även på att inspektera vad det låglänta landet vid Atlanten har att erbjuda.

Schiphol utanför Amsterdam är inte bara en av världens största flygplatser, den kommer även högt på listan över flygplatser som folk uppfattar som trevliga, moderna och fräscha. Att spendera några timmar på en flygplats i väntan på anslutningsflyg är sällan någon roande upplevelse men på Schiphol verkar resenärerna trivas bra.

En av anledningarna är att det är så smidigt att ta sig in till Amsterdam. I direkt anslutning till flygplatsterminalen finns en tågstation. Efter en kort tågresa kliver man av mitt i centrala Amsterdam och kan promenera runt bland mysiga hus, caféer, kanaler och broar. Det finns för övrigt hela 1281 broar i staden. Ett besök i Anne Franks hus brukar vara en stark upplevelse. Det finns även en mängd intressanta museum, och en tur med de berömda kanalbåtarna är nästan ett måste när man är i staden. Har man några timmars väntan på sitt flyg går det smidigt att göra ett besök i den charmiga huvudstaden innan man sätter sig i planet och fortsätter vidare ut i världen.

Men Schiphol är ju inte bara en hub för att lotsa östgötar och andra flygresenärer vidare. Man behöver inte nöja sig med att bara göra en snabbvisit i Amsterdam i väntan på nästa avgångstid, utan kan ju givetvis välja att ha Nederländerna som resmål. Bland oss svenskar har det varit ett lite bortglömt turistland, något man passerar lite i förbifarten när man ska till Tyskland eller Frankrike. Men kanske håller KLM:s flyg mellan Linköping och Amsterdam på att skapa ett nytt, breddat förhållande mellan oss och Nederländerna? Plötsligt får vi ett naturligt förhållande till de där träskorna, väderkvarnarna och tulpanerna som vi alltid känt till men kanske inte brytt oss så mycket om.

Nederländerna är ett litet land till ytan, det tar bara fyra timmar att köra bil från Middelburg längst i söder till Delfzijl i norr. Fortfarande kallas det ofta Holland i folkmun, men ska man vara noga utgör bara delen Holland två av landets tolv provinser. Namnet Nederländerna syftar på att hälften av landet bara ligger en meter ovan havsnivå och en fjärdedel av landet faktiskt under havsnivån. Schiphol ligger exempelvis fyra och en halv meter under havsnivån. Högsta punkten är berget Vaalserberg, längst ned i sydost, som är 321 meter högt.

Läs mer om Nederländerna

Fakta Nederländerna

Invånare: 17 miljoner
Yta: 41 526 km2 (ungefär som Småland och Östergötland ihop)
Huvudstad: Amsterdam (cirka 800 000 inv.)
Valuta: Euro
Språk: Nederländska
Statsskick: Konstitutionell monarki
Nationaldag: 30 april
Tid: Samma som Sverige
Bäst tid att resa: April till oktober

Så reser du dit:

KLM har tre dagliga turer från Linköping City Airport till Schiphol i Amsterdam, tur och retur för 1915 kr när detta skrivs. Ett tips är dock att göra en stopover några dagar i Amsterdam få väg till en annan destination. Då kan man få två resmål till priset av ett.

Gå in på klm.se och boka.

Många undrar också varför Nederländerna har orange som nationalfärg medan flaggan är röd, vit och blå-randig. Det beror på att orange är kungahusets färg (efternamnet är Van Oranje). Flaggan blev officiell först 1937. Varför inte stanna till lite längre nästa gång du flyger till Schiphol och lära dig lite mer om vårt ”nya grannland”.

Onödigt vetande om Nederländerna
• 75% av världens blomlökar kommer från Nederländerna
• Holländare är Europas längsta folk och näst längst i världen
• Rotterdam är landets näst största stad och har Europas största hamn
• 30% av alla barn föds i hemmet. I länder som USA och England ligger siffran på 1%
• Nederländerna producerar 13 miljoner kilo ost –i veckan

10 Höjdpunkter i Nederländerna
• Volendam – pittoresk fiskeby strax utanför Amsterdam
• Soestdijk – ett av kungafamiljens fyra officiella palats
• Het Arsenaal – nöjespark med pirattema i Vlissingen i söder
• Giethoorn – mysig by som kallas Hollands Venedig
• Dierenpark Emmen – djurpark uppbyggd kring världens kontinenter
• Groninger Museum – Groningens viktigaste konstmuseum. Byggnaden i sig är även ett konstverk
• Valkenburg aan de Geul – turistmagnet med allt från temaparker och kalkstensgrottor till slottsruiner och gruvor
• Efteling – Nederländernas populäraste nöjespark
• Kröller-Müller Museum – museum med stor samling av Van Gogh-konst och en berömd skulpturpark
• Bataviawerf – Nederländernas eget Wasa-museum. Skillnaden var att deras skepp flöt…

Miami

Få städer är mer förknippade med det glamorösa livet än Miami. När man tänker på Miami tänker man på fräscha drinkar, palmer, stränder, nattklubbar, neonljus och pastellfärger. Njut av det vackra livet i ”Latinamerikas huvudstad”.

Är det någon amerikansk delstat som de flesta svenskar kan peka ut på en karta så är det Florida. Delstaten består till största delen av en halvö som pekar som ett finger ner på Kuba strax söderut. Just Kuba har även haft ett stort inflytande på befolkningen i delstaten, och inte minst i Miami, efter Castros maktövertagande1959 har Miami mottagit flera hundra tusen immigranter från Kuba. Även många latinamerikaner från andra länder har sökt sig till Miami och idag har över 60 procent av invånarna latinamerikansk härkomst. Det, och att staden är Karibiens kanske viktigaste stad, har gjort att Miami numera informellt brukar kallas ”Latinamerikas huvudstad”.

Det latinska arvet är dock ingen ny företeelse. Det var spanjoren Juan Ponce de León som upptäckte området 1513 (ja, om man undantar indianerna) och döpte det till La Florida, som betyder ”Det blommande landet” på spanska. Under århundradena har sedan Florida tillhört Frankrike, England och Spanien igen innan landet slutligen blev amerikanskt 1819. Staden Miami har en ganska kort historia och blev en stad så sent som 1895, men sedan dess har det gått snabbt. På bara hundra år har befolkningen ökat från nästan noll till över fem miljoner i hela storstadsområdet. Idag är Miami en modern amerikansk storstad som lockar mängder av turister, och inte minst är det centrum för båtkryssningar i Karibien.

Läs mer om Miami

Fakta Miami

Vad: Hipp stad i Florida, USA
Folkmängd: 420 000 i staden, 5,5 miljoner i storstadsområdet
Språk: Engelska (och spanska)
Visum: Nej – men inresetillstånd (ESTA)
Tidsskillnad: Sex timmar efter oss
Valuta: US Dollar
Bäst tid att resa: Året om

Så reser du dit:

När detta skrivs går det att flyga Linköping City Airport – Miami tur och retur med KLM för 4200 kr under hela våren.

Gå in på klm.se och boka.

Hela sträckan från Key Biscayne i söder till Palm Beach tio mil norr om Miami är ett mer eller mindre sammanhängande område som lockar till sol, bad och sköna semesterstunder, men håller man sig till själva Miami är Miami Beach det ställe som de flesta turister väljer att åka till. Tar man sig över någon av broarna från, det ganska tråkiga, Miami centrum kommer man ut till havet och stränderna på Miami Beach som brukar delas upp i Northern Miami Beach och South Beach. Här ligger hotellen, restaurangerna och butikerna på rad, och det är här man hittar de fina stränderna med sina färgglada livräddartorn. Här finns de berömda art deco-kvarteren med sina pastellfärgade hus och här kan man gå under palmerna längs Ocean Drive och låtsas att man befinner sig i ett avsnitt av 80-talets populära tv-serie ”Miami Vice”.

Det mesta draget på South Beach hittar man längs de två huvudgatorna Collins och Washington Avenue och deras sidogator. Där kan man ta sig runt till fots men ska man utforska centrum och de andra delarna av Miami krävs att man har bil. Det finns även bussar och andra transportsätt som fungerar bra inne i själva staden, till exempel om man ska besöka Little Havana, som det ofta brukar tipsas om i reseguider men som i mitt tycke är väldigt överskattat. Förutom Little Havana innehåller fastlands-Miami även populära stadsdelar som Coral Gables och Coconut Grove, men stadskärnan tillhör inte de mest intressanta i USA. Ett besök i parken Bayfront park och det intilliggande Bayside marketplace bör man klämma in i schemat. Fruit & Spice Park, Museum of Contemporary Art, Bill Baggs Cape Florida State Recreation Area, Design district och Miami Museum of Science & Space Transit Planetarium är några andra ställen som kan vara värda ett besök om det finns tid.

Många som kommer till Miami har det som startpunkt för att sedan fortsätta vidare, exempelvis på en båtkryssning eller genom att hyra bil och därefter utforska övriga Florida. En populär tripp är att köra den vackra vägen ner till Key West. Andra ställen i delstaten man absolut inte bör missa är Kennedy Space Center och temaparkerna i Orlando. För den naturintresserade finns nationalparken Everglades och motorentusiasten bör såklart besöka Daytona. Räkna med två veckor för att hinna med hela Florida, och åtminstone tre, fyra av de dagarna bör förläggas i Miami.

Lissabon

Portugals mysiga huvudstad Lissabon är en liten pärla som ofta förbises när vi svenskar ska boka våra semestrar. Men det är ett perfekt resmål för en weekendresa, där man kan utforska Alfamas myllrande gränder, åka spårvagn uppför kullarna och äta och dricka gott på trevliga restauranger.

Det sägs att Lissabon är byggd på sju kullar och det är verkligen en kuperad och omväxlande stad man möter. En av de stora sevärdheterna är fästningen Castelo de São Jorge på ett berg ovanför centrala Lissabon och där har man fin utsikt över hela staden. Fortet är tusen år gammalt men i riktigt gott skick och väl värt ett besök.

Alldeles intill ligger stadsdelen Alfama som är Lissabons äldsta stadsdel och består av en mängd myllrande gränder där man lätt kan gå vilse med flit. Alfama tillhör Lissabons stora sevärdheter, och även om hela centrala staden mer eller mindre kan beskrivas som ”gamla stan” så är det i dessa kvarter med sina kullar, gamla hus, slingrande gator och gammaldags charm som man får den där extra upplevelsen av hur Lissabon brukade se ut förr i tiden.

Vid mitt besök håller man på att smycka Alfama inför den kommande sardinfestivalen och hänger upp girlanger och lyktor över gatorna. Just sardiner är något som hör till att äta när man är i Portugal. Samma sak med portvin, men Portugal har såklart fler rätter och drycker än så att bjuda på också. Och att hitta trevliga restauranger är knappast något problem.

Läs mer om Lissabon

Fakta Lissabon

Vad: Huvudstad i Portugal
Folkmängd: 500 000 i stadskärnan, 2,8 miljoner i Stor-Lissabon
Yta: 84 km2
Grundad: 1179
Tidsskillnad: En timme efter Sverige
Valuta: Euro
Bäst tid att resa: Maj till oktober

Så reser du dit:

KLM har utmärkta förbindelser och när detta skrivs går det att flyga till Lissabon från Linköping City Airport för för 2300 kr under våren. Sök på klm.se.

På andra sidan centrala staden från Alfama sett ligger den hippa stadsdelen Bairro Alto, som är känd för sitt nattliv. Dagtid erbjuder den också bra utsikt över centrum och Castelo de São Jorge. Här finns många backar att knalla uppför, men det är ett problem man lyckligtvis löst genom att bygga en mängd bergbanor. Precis som sardinerna, fadosång och cafébesök är en åktur med någon av dessa bergbanor något som bör hinnas med under ett besök. Liksom en åktur med den berömda spårvagnen nummer 28. Den slingrar sig fram genom Lissabons gamla kvarter och bjuder på en trevlig guidning genom stans intressantaste områden.

Mellan kullarna ligger centrala Lissabon och stadsdelarna Baixa och Rossio. Det är här man hittar hjärtat av staden med torg, uteserveringar, restauranger, butiker och sevärdheter. Som turist är det i detta område man ofta bor och utgår från. Här finner man bland annat den berömda gamla järnhissen Elevador de Santa Justa som förmodligen är Lissabons mest kända landmärke. Gatan Rua Augusta löper från torget Rossio ända ner till havet och har trevliga restauranger hela vägen.

Lissabon är en utmärkt stad att se till fots. Från centrum nere vid Rua Augusta är det gångavstånd till i princip allt och det är till fots man bäst upptäcker staden. Tryter orken uppför kullarna finns bergbanor och spårvagnar och vill man utanför de mest centrala delarna, exempelvis till det berömda Belemtornet, finns spårvagn och tunnelbana.

Som weekendresa är Lissabon perfekt. Lägg en dag på området runt Alfama, en dag på Bairro Alto och en dag i Baixa. Prisnivån är fortfarande bra för oss svenskar och taxi till och från flygplatsen är både billig och snabb. På sina håll kan staden kännas lite sliten och nedgången, men den mer positivt lagda skulle hellre använda orden patina och charm. Och det är något som Lissabon har mycket av.

Buenos Aires

Argentinas huvudstad Buenos Aires är en stad med många ansikten. Här finns La Bocas färgsprakande hus, de pampiga byggnaderna vid Plaza de Mayo och det hippa Palermo. Men tangon – den finns överallt.

”Samborombon en liten by förutan gata, den ligger inte långt från Rio de la Plata”. Det var dit Evert Taube kom ridande en afton i april för att dansa tango. Många skulle dock beskriva Samborombon snarare som en gata förutan by. Det är en öde gatukorsning utanför Buenos Aires, men läget intill Rio de la Plata är alldeles korrekt. Dit kom jag med flyget en afton i december för att dricka vin, äta stora biffar och lyssna på tango.

Buenos Aires grundades intill den stora viken 1536 av spanjorerna och hade tvåhundra år senare utvecklats till en viktig hamnstad samt huvudstad i vicekungadömet Río de la Plata. 1880 blev Buenos Aires sedan huvudstad i det vi idag kallar Argentina. Idag är det en internationell storstad på 3 miljoner invånare i själva staden och 14 miljoner i storstadsområdet. Stundtals en ruffig och bedagad stad, stundtals modern och spännande. Historiskt ligger kanske den absoluta storhetstiden sisådär 100 år tillbaka i tiden, men ändå känns det som att Buenos Aires har framtiden för sig. Här finns en stor outnyttjad potential och man anar att när alla bitar faller på plats så kan staden åter bli den inspirerande världsmetropol den var under de gyllene decennierna i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

Läs mer om Buenos Aires

Fakta Buenos Aires

Vad: Huvudstad i Argentina
Befolkning: 14 miljoner i storstadsområdet
Språk: Spanska
Valuta: Argentinsk peso
Tidsskillnad: När klockan är 12 i Sverige är den 08 i Buenos Aires (vintertid).
Bäst tid att åka: Det svenska vinterhalvåret

Så reser du dit:

KLM har utmärkta förbindelser, och när detta skrivs går det att flyga från Linköping City Airport till Buenos Aires för 6700 kr under vintern. Gå in på klm.se och boka.

Buenos Aires är kanske inte en stad som förför på direkten, men när den väl har fått tag om hjärtat släpper den inte taget. För det är en stad med många ansikten, som det kan ta viss tid att upptäcka på allvar. Det moderna centrumet ser ut ungefär som moderna centrum brukar, med bankkontor, modebutiker, snabbmatkedjor, höga hus och stora gator. Här finns världens bredaste boulevard med 16 filer på bredaste stället. Det är paradgatan Avenida 9 de Julio som löper tvärs genom stadens centrala delar. Där hittar man också den berömda obelisken, som är ett av stadens mest berömda landmärken tillsammans med exempelvis bron Puente de la mujer och den enorma metallblomman Floralis Generica som öppnar och stänger sig varje dag.

Jättegatan korsas av Avenida de Mayo som går mellan kongressen och presidentpalatset Casa Rosada, intill det historiska torget Plaza de Mayo. En populär stadsdel bland turister är det intilliggande San Telmo som är något av ”gamla stan” i Buenos Aires och har en berömd söndagsmarknad. Här finns gammal bebyggelse och krogar i gathörnen, särskilt vid bargatan Calle Chile och Plaza Dorrego. Vid det sistnämnda finns en dansbana där såväl proffs som amatörer, gamla som unga dansar tango. Fortsätter man gatan bort kommer man snart till stadsdelen La Boca, som är ett populärt turistmål med sina färglada hus och sin omtalade fotbollsstadion som fått sina färger från ett svenskt fartyg.

Något man inte bör missa i Buenos Aires är Recoletakyrkogården med Evita Perons grav. Där finns hundratals små mausoleum som bildar en labyrint av gångar. Evitas grav kan dock vara svår att hitta till, så kolla upp det innan du går dit.

Nere vid vattnet ligger området Puerto Madero som är en gammal hamn som de senaste åren genomgått en rejäl uppfräschning och fått strandpromenader, butiker och restauranger. Här ligger bron Puente de la Mujer och fartyget Fragata Sarmiento som är värd ett besök. Ett annat trevligt område är mysiga Palermo som har många hippa småbutiker och trevliga restauranger i varje gathörn. Ska man stanna lite längre i staden är detta ett område som varmt kan rekommenderas. Andra saker som bockas av under en Buenos Aires-vistelse är en tangoshow (exempelvis Senor Tango), det klassiska caféet Tortoni samt grillhuset La Estancia på Calle Florida som sägs ha stans bästa asado (grillat kött, Argentinas nationalrätt). Det är inte svårt att förstå varför Buenos Aires var Evert Taubes favoritstad.

Singapore

Singapore må vara ett pytteland, men det är modernt, fräscht och har mer att erbjuda än vad man först kan tro. Inte minst häpnadsväckande arkitektur, som känns hämtad från framtiden.

Under många år var bilden av Singapore att det var ett präktigt, nästan diktatoriskt välordnat land där det mesta var förbjudet. Dryga böter väntade om man exempelvis spottade på gatan eller förde in tuggummi i landet. Till Singapore åkte man endast för att handla billig elektronik på Orchard Road, och kanske kosta på sig en Singapore Sling på Raffles Hotel om man ville roa sig.

Men de senaste åren har något hänt. Fortfarande är Singapore ett välmående land med låg kriminalitet, nästan obefintlig arbetslöshet och bitvis tuffa lagar, men bilden har breddats och gjort staden mer spännande. Plötsligt går det att ha roligt i Singapore, känns det som. Bara att promenera runt i de centrala delarna är numera en fröjd tack vare alla intressanta byggnader som vuxit fram på senare tid. Idag är Singapore kanske den stad i världen som ligger allra mest i framkant när det gäller arkitektur.

Sedan landet blev självständigt 1965 har utvecklingen gått oerhört snabbt. Ordet Singapore betyder inte bara ”lejonstaden” utan landet har även den ekonomiska styrkan hos ett lejon, trots att ytan bara är 693 kvadratkilometer, det vill säga motsvarande halva Öland. Idag är Singapore ett av världens rikaste länder, och även om man kan kritisera exempelvis bristerna i pressfriheten och det enpartisystem som i praktiken råder, är det ett av de minst korrumperade länderna och ligger högt enligt de flesta mått som används för att mäta utveckling och levnadsstandard.

Läs mer om Singapore

Fakta Singapore

Vad: Stad och land i Sydostasien
Invånare: 5,5 miljoner
Språk: Engelska, samt mandarin, tamil och malajiska
Statsskick: Republik
Valuta: Singaporedollar
Tidsskillnad: 7 timmar före Sverige
Visum: Nej
Bäst tid att åka: Året om

Så reser du dit:

När detta skrivs finns det resor från Linköping City Airport till Singapore i december för 6959 kr med KLM. Gå in på klm.se och boka.

Dessutom har landet ett trevligt klimat med sitt läge nästan mitt på ekvatorn. Det är tropisk värme året om, men det innebär också att det regnar mycket året om. Men det gör kanske inte så mycket, till Singapore åker man inte i första hand för sol och bad, även om landet faktiskt har en del fina stränder, framförallt på Sentosa Island längst söderut.

De klassiska sevärdheterna är fortfarande värda ett besök. Till dessa kan bland annat räknas det pampiga Raffles Hotel, Singapore Zoo, Colonial district, Fort Canning park, Raffles landing site och Merlion park. Undvik dock restaurangerna utmed Boat quay. De har ett fantastiskt läge men är rena turistfällor som serverar halvdan mat till hutlösa överpriser. Gå istället en gata upp, där det finns mer genuina restauranger.
De flesta turistmålen ligger kring inloppet till Singapore river, och det är ett område som utvecklats mycket under de senaste åren. Här hittar man många av de byggnadsverk som gjort Singapore till en arkitektonisk drömstad. Här finns den vackra Helix-bron, det blomlika Art Science-museet, de tre Sands-skyskraporna som förbinds med en park på toppen, pariserhjulet Singapore flyer och inte minst det stora grönområdet Gardens by the bay som bland mycket annat innehåller en park med enorma konstgjorda och iögonfallande träd som fått stor uppmärksamhet.

Men även om många förknippar Singapore med det hypermoderna finns det även mycket som minner om det historiska arvet och mångkulturen som i så hög grad präglat landet. Singapores mest levande områden är muslimska Kampong Glam, Chinatown och kanske framförallt Little India. Vill man ha liv och rörelse är det i något av dessa områden man bör bo under sin vistelse i staden.

Är man i Sydostasien är det perfekt att slänga in tre, fyra dar i Singapore. En av dessa dagar bör man lägga på nämnda Sentosa Island, en ö söder om staden med golfbanor, stränder, hotell och olika nöjesparker. Bland annat finns här en av världens endast fyra Universal Studios, med en mängd attraktioner för både vuxna och barn. Har du aldrig åkt en 3D-bergochdalbana tidigare kan jag garantera att du har något att se fram mot.

Du är kanske intresserad av...