Restips

Linköping City Airport har ett samarbete med resejournalisten Tobias Pettersson från Linköping. Tobias arbetar som frilansjournalist sedan 20 år och han reser nästan uteslutande från vår flygplats när han ska på sina resor världen över. Varje månad kommer ett nytt resereportage från en spännande destination dit man reser smidigt från Linköping City Airport.

Kort fakta om Tobias

  • Tobias Pettersson, 43 år, bor i Linköping.
  • Jobbar som frilansjournalist sedan 20 år tillbaka, med resor som favoritområde.
  • Har gjort långresor varje vinter sedan 16 år tillbaka, dessutom några kortare resor varje år. Besökte Argentina, Brasilien, Paraguay och Chile i januari/februari, Norge och Finland i juli och Kanada i oktober. Startar nästan uteslutande alla resor från Linköpings Flygplats.
  • Kommande resa: Costa Rica, Nicaragua, USA och Jamaica i januari.
  • Fem favoritresmål: 1. Napier, Nya Zeeland 2. Stellenbosch, Sydafrika 3. Quebec city, Kanada 4. Lamai, Thailand 5. Mendoza, Argentina

Resereportage

Bangkok

Thailands huvudstad är en myllrande megametropol omtalad för sitt nattliv, sin gatumat och sin shopping. Det är en stad som tar tid att verkligen lära känna, men en stad som går blixtsnabbt att förälska sig i.

Bangkok är staden som man aldrig tröttnar på. När man tror man sett allt har man ändå bara skrapat på ytan. Själv har jag besökt den fascinerande storstaden över 30 gånger men inser att det hela tiden finns nya saker att upptäcka. Mycket av ens intryck av staden beror också på vilken stadsdel man väljer att bo i.
Sukhumvit har fått sitt namn efter den enorma gata som utgör områdets pulsåder. Sukhumvit kantas av barer, restauranger, hotell och butiker, och passar den som vill ha fart och fläkt, särskilt kvälls- och nattetid. Här får man modern storstadskänsla, men man hittar inte särskilt många tempel. Sukhumvit har dock utmärkta kommunikationer med både skytrain, tunnelbana och mängder av taxibilar om man vill ta sig till andra delar av staden.

Ska man utse ett centrum i Bangkok så får det bli Siam Square. Området har mängder av köpcentrum och är en knutpunkt för stadens kommunikationer. Här finns många hotell och läget är perfekt för den som är ute efter att shoppa. Nattlivet är dock inget att skryta med och här finns heller inte särskilt mycket sevärdheter eller äkta thailändskt gatuliv.

Silom är till stor del ett affärsdistrikt med höga skyskrapor, lyxiga barer och flådiga hotell. Men här finns även nattklubbar, bra restauranger och även en del barnförbjudna nöjen. Det är knappast den mysigaste delen av stan, men kommunikationerna är bra och med sitt centrala läge är det smidigt att ta sig till Bangkoks övriga stadsdelar.

Läs mer om Bangkok

Fakta Bangkok

Vad: Huvudstad i Thailand
Folkmängd: Cirka 15 miljoner i hela storstadsområdet
Språk: Thai, men engelska går oftast bra
Valuta: Thailändska baht
Tidsskillnad: Thailand ligger 6 timmar före Sverige
Visum: Nej (upp till 30 dagar)
Bäst tid att åka: Varmt året om, men vårt vinterhalvår är bäst

Så reser du dit:

När detta skrivs går det att flyga från Linköping City Airport till Bangkok tur och retur inklusive alla avgifter för 4949 kr under våren.

Gå in på klm.se och boka eller kontakta din resebyrå.

Söker man lugn och romantik i hetsiga Bangkok ska man söka sig mot floden. Atmosfären är mer avslappnad och här hittar man många av stadens sevärdheter eftersom det är Bangkoks historiska centrum. Prisnivån är generellt högre och många av Bangkoks mest lyxiga hotell ligger nära floden. Gillar man att sitta på takbarer är det här man har den vackraste utsikten.

Tycker man om myller, folkliv, småskalig shopping och att se något annat än det vanliga Bangkok är Chinatown definitivt ett bra val. Och den som tycker om att äta god, billig gatumat har ett enormt utbud att välja mellan. Dock är hotellutbudet inte det bästa, men det centrala läget med närhet till både floden, sevärdheter och andra stadsdelar är bra.

Vilken är väldens mest berömda samlingsplats för backpackers? De flesta skulle nog svara Khao San Road i Bangkok. Här vimlar det av billiga guesthouse, gatuförsäljare, barer och färgstarka personer från hela världen. Tycker man om att umgås med andra ryggsäcksresenärer är detta utan tvekan området att tillbringa sin tid i. Att ta sig till andra delar av Bangkok är krångligt på grund av dåliga kommunikationer, men många av stadens stora sevärdheter finns på nära håll eftersom Khao San Road ligger i Bangkoks äldsta delar.

Det finns många skäl att besöka Bangkok. Här finns världens bästa gatumat, det är varmt året om, staden har riktigt prisvärda hotell, här finns världens bästa utbud av takbarer och det är en stad där det är billigt att lyxa till det med massage, skrädderi och diverse skönhetsvård.

Populära sevärdheter är bland annat templet Phra Kaew och Grand Palace, Chinatown, Nationalmuseum, templet Wat Pho och den vilande Buddhan samt Muay Thai (Thaiboxning). Det finns också många utflykter man kan göra från Bangkok, exempelvis till den krigshistoriska floden Kwai, sol och bad-ön Koh Samet, den antika staden Ayutthaya, den flytande marknaden Damnoen Saduak och till nöjesparken Dream World.

Inte minst är Bangkok ett paradis för matälskare. Det går att äta riktigt gott till bra priser både på fine dining-krogar och i enkla gatustånd. I den senaste upplagan av Guide Michelin platsade 17 restauranger i Bangkok, men i grunden är thaimat till sin natur gatumat och det är så den ska avnjutas. Det finns få, om ens någon, stad i världen som kan matcha Bangkok när det gäller gatumat. Den är billig, otrolig god och utbudet är enormt. Man hittar matstånd i princip på varje gata och i varje korsning. Extra många matförsäljare hittar man vid platser där det rör sig mycket folk, exempelvis på nattmarknader, nöjesdistrikt som Sukhumvit och turistområden som Khao San Road. Allra bäst är Chinatown, där huvudgatan Yaowarat är ett riktigt himmelrike för matälskare. Tre vanliga gatumaträtter i Bangkok är olika varianter av grillspett, stekt ris och stekta nudlar, men det går att hitta det mesta från soppor till torkad bläckfisk. Vill du utmana dina smaklökar rejält kan du prova papayasallad, som är god men väldigt, väldigt stark. Kom ihåg att du blev varnad.

San Francisco

Spårvagnar som far upp och ned för stadens branta gator, den storslagna Golden Gate-bron och fängelset Alcatraz. San Francisco är en stad med tydlig identitet och många sevärdheter.

San Francisco har länge varit en stad som legat i framkant, från 60-talets hippieera och 70-talets kamp för homosexuellas rättigheter till dagens ansamling av stora teknikföretag. Men på ett område ligger staden efter och det gäller tidsskillnaden. Reser man till USA:s västkust får man räkna med en rejäl jetlag. Men det går också att vända till något positivt. Jag och mitt resesällskap tvingar oss att vara vakna till klockan 19 när vi anländer till den kaliforniska metropolen. Då är klockan 4 på morgonen hemma i Sverige och vi har varit vakna i ett dygn. När vi vaknar är klockan fem på morgonen lokal tid och det är fortfarande kolsvart ute. Men vi är pigga, så vi går upp och käkar frukost på ett dygnet runt-öppet café nära Union Square i centrala San Francisco. Sen är det dags att ge sig ut och upptäcka staden.

En fördel med att komma ut tidigt är att man har hela staden för sig själv. Det är lugnt och skönt och trafikfritt. Man har ju sett filmer med alla de där branta gatorna där charmiga spårvagnar jobbar sig uppför och halvkvaddade bilar jagar varandra nedför, och de finns verkligen. Stora delar av centrala San Francisco är en kuperad stad med backar, kullar och stora nivåskillnader. Det hindrar inte oss utan vi promenerar glatt på i den krispiga morgonluften. Vi börjar med att gå från Union Square till Chinatown och passerar Transamerica pyramid, den spetsiga skyskrapan som är ett av stadens mest kända landmärken. Ett av flera ska sägas, för är det något som San Francisco har mer av än många andra amerikanska städer så är det ju ikoniska landmärken.

Läs mer om San Francisco

Fakta San Francisco

Vad: Stad i Kalifornien, USA
Folkmängd: 5 miljoner i Stor-San Francisco
Språk: Engelska
Valuta: Amerikansk dollar
Tidsskillnad: Sverige ligger 9 timmar före San Francisco
Visum: Nej, men ESTA
Bäst tid att åka: Vårt sommarhalvår är bäst

Så reser du dit:

När detta skrivs går det att flyga från Linköping City Airport till San Francisco tur och retur inklusive alla avgifter för 3558 kr.

Gå in på klm.se och boka eller kontakta din resebyrå.

Ett annat sådant är Coit Tower som blir vårt nästa stopp. Det är ett vitt utsiktstorn från 30-talet som har blivit en känd sevärdhet. Därifrån får man en fin vy över bukten och se där, visst är det fängelseön Alcatraz som ligger där ute? Och en bit bort skymtas även den röda Golden Gate-bron, det byggnadsverk som kanske mest av allt förknippas med staden. Vi fortsätter vår promenad längs de backiga vägarna och kommer till Lombard street, en serpentinväg mitt inne i staden som lockar många fotograferande turister samt bilister som står i kö för att kränga sig nedför de skarpa kurvorna.

Ett annat känt besöksmål är hamnområdet Fisherman´s Wharf och i synnerhet kajen Pier 39 med sina butiker och restauranger, och inte minst sina berömda sjölejon som samlas i drivor på flottar i hamnen. Vi knallar dit och kommer lagom till att portarna slås upp klockan 10. För mer har klockan faktiskt inte hunnit bli, trots att vi vandrat runt i staden i flera timmar. Härifrån går det att ta en båttur ut till Alcatraz, men vi börjar bli hungriga och slår oss ned på en uteservering istället. Det är oktober, men fortfarande varmt i luften. Vintertid kan det dock bli ganska rått väder, så vill man åt den kaliforniska värmen är det under perioden april till oktober man ska åka.

Efter vår tidiga lunch tar vi en spårvagn från Pier 39 till stadsdelen Castro, känt för att länge varit ett centrum för homosexuella och startplatsen för den första Pridefestivalen. Och mycket riktigt vajar det hundratals regnbågsflaggor utmed gatorna. Men man behöver inte vara gayaktivist för att trivas, Castro är en trevlig stadsdel som passar alla. Det är rent och snyggt, och det kryllar av coola små butiker och hippa krogar. Inne i centrum finns det många uteliggare och känns bitvis rätt nedgånget, men Castro är fräscht och inbjudande. ”Nästa gång vi åker till San Francisco är det här vi ska bo”, enas jag och mitt resesällskap.

Sen är det dags att hämta ut hyrbilen och lämna betongen och asfalten. Vi åker över Golden Gate-bron och ut på landsbygden, mot vingårdarna i Sonoma och Napa Valley. Det är också något man måste hinna med när man besöker San Francisco.

Santiago

Tar man bergbanan upp till berget San Christobal får man en fin utsikt över Chiles huvudstad Santiago. Nedanför breder en trevlig stad ut sig som har blicken inställd på framtiden. Det känns som att Santiago bara är i början av sin spännande utveckling.

Med tanke på hur många chilenare som kom till Sverige på 70-talet är det märkligt hur lite vi svenskar vet om det långsmala landet längs Sydamerikas Stilla havskust. Få av oss reser dit men det är vår förlust, för Chile är ett modernt land som kan erbjuda fantastisk natur, goda viner, fina stränder och mer därtill.

Bland Sydamerikanska storstäder har många svenskar en klar uppfattning om såväl Buenos Aires som Rio de Janeiro men säger man Santiago (eller Santiago de Chile som det fullständiga namnet lyder) är det nog få som får en tydlig bild i huvudet. Men kanske kommer det att ändras inom kort för Chile känns som ett land på uppgång med framtiden för sig.

Chile är ett relativt välmående och utvecklat land, och lockar till sig många utländska investerare för att det är så ekonomiskt stabilt. Vinindustrin har tagit fart på allvar och tillsammans med grannen Peru utgör det en för tillfället hipp matregion.

Huvudstaden Santiago är det första stoppet för de flesta Chilebesökare. Staden ligger vackert belägen inbäddad bland höga berg och det är en modern storstad med ett pulserande nattliv och restaurangutbud. De flesta anländer nog med flyg, men själv har jag kommit landvägen över Anderna från Mendoza i Argentina på andra sidan bergskedjan. Det är en vacker och intressant biltur som verkligen kan rekommenderas.

Läs mer om Santiago

Fakta Santiago

Vad: Huvudstad i Chile
Folkmängd: 18 miljoner
Statsskick: Republik
Nationaldag: 18 september
Språk: Spanska
Valuta: Chilensk peso
Tidsskillnad: Sverige ligger 5 timmar före Chile
Visum: Nej
Bäst tid att åka: Vårt vinterhalvår är bäst

Så reser du dit:

När detta skrivs går det att flyga från Linköping City Airport till Santiago tur och retur inklusive alla avgifter för 8028 kr.

Gå in på klm.se och boka eller kontakta din resebyrå.

Också min bild av Santiago är lite luddig även om jag har läst på en hel del. Och det visar sig tämligen omgående att det är en riktigt trevlig stad. Precis som många andra besökare bor jag och mitt ressällskap i Barrio Bellavista. Det är en trendig stadsdel känd för sina restauranger och sitt nöjesliv. En central punkt är Patio Bellavista som är ett slags restaurangområde med en massa schyssta ställen att äta på, samt en mängd affärer och andra tjänster. Men även gatorna runt Patio Bellavista kryllar av krogar, nattklubbar och uteserveringar så det är knappast brist på raj-raj för den som söker det.

Är man i Chile är det nästan lag på att dricka nationaldrycken Pisco Sour, så det gör vi. Sen äter vi ceviche som smakar himmelskt och efter det ger vi oss i kast med det chilenska vinutbudet, där Carmenere har något av status som nationaldruva.

Dagen efter vaknade vi pigga och alerta med målet att åka upp på Cerro San Cristobal, som är ett berg som både funkar som turistmagnet med magnifik utsikt över staden och som ett slags utomhuskyrka. Vi tar bergbanan upp och fotar både den stora Jungfru Maria-statyn på toppen och Santiago nedanför, och kan konstatera att staden verkligen ligger vackert omgiven av de omkringliggande bergen. Väl nere i Barrio Bellavista igen fortsätter fotograferandet av de bohemiska kvarteren som kryllar av väggmålningar och färgglada hus.

Ett annat trevligt kvarter är Barrio Lasterra, på andra sidan floden. Där vimlar också av restauranger och uteserveringar, men en snäpp högre i stil och klass och med något lugnare atmosfär.

Och då är man i princip inne i centrala Santiago. Centrum ser ut ungefär som centrum i storstäder brukar se ut, med kontor, officiella byggnader och stora företagskedjor. Plaza de Armas kan sägas utgöra hjärtat i staden och kan utgöra ett naturligt stopp på en stadspromenad. Man bör också göra ett besök på Cerro Santa Lucia som är ett berg/park med en labyrint av stigar som leder upp till ett torn på toppen med fin utsikt. Många lockas också av den kända fiskmarknaden med sina mysiga och myllrande matställen. Efter att tidigare på dagen ha fått ett tips beställer jag in nationalrätten Reineta som är en fisk med potatis och räksås. Ingen omvälvande upplevelse, men ändå riktigt gott.

Vill man göra utflykter från Santiago så omgärdas staden av de berömda vindalarna Casablanca, Maipu och Colchagua, och det är även från huvudstaden som det enda flyget till Påskön går. Det avlägset belägna ön med sina berömda stenstatyer fascinerar många, men tänk på att vara ute i god tid om du vill flyga dit. Någon timme västerut från Santiago ligger två av landets största turistmål sida vid sida: Valparaiso och Viña del mar. Den sistnämnda är en fräsch semesterort med sol, bad, restauranger och ett stort casino. Staden är populär bland chilenarna själva, men som turist är charmiga världsarvsstaden Valparaiso betydligt intressantare. Staden klänger sig fast på bergskullarna med gator och hus som utgör en färgsprakande labyrint av gatukonst, bergbanor och mysiga miljöer. Att vandra runt i myllrande Cerro Conception med sin fantastiska utsikt är en ren njutning. Kombinera promenaden med ceviche och några glas Carmenere, och du kommer knappast vilja resa hem till Sverige igen.

Dubai

Skyskraporna snuddar vid himlen och shoppingen är omtalad. Dessutom är flygresan förhållandevis kort och klimatet garanterat varmt. Kanske inte så konstigt att Dubai har blivit ett populärt resmål för många svenskar.

Jag landar sent på kvällen i Dubai, staden som blivit mytomspunnen och berömd världen över på grund av sina spektakulära byggnadsverk, sin omåttliga lyx och sin futuristiska framtoning. Det har skrivits mängder av artiklar om den där inomhusskidbacken, de konstgjorda öarna och inte minst Burj Khalifa, världens högsta skyskrapa som når hela 828 meter upp i luften. Klart man är nyfiken på att ta sig dit och se med egna ögonen hur staden egentligen är, och när jag kliver av planet i den arabiska natten är det faktiskt med en småpirrig känsla i magen. Det här ska bli spännande, tänker jag uppspelt.

Jag hoppar in i en taxi (toppmodern såklart) och åker mot hotellet. Vi passerar mängder av lyftkranar, grävmaskiner och avspärrningar, för Dubai är till stor del en byggarbetsplats och har så varit i sisådär två decennier. Och kommer nog att fortsätta vara det en lång tid framöver, för utvecklingen tycks aldrig ta slut. När de smällt upp en skyskrapa är det dags att börja på nästa. Och varje nytt fantasieggande byggprojekt är ofta ännu större och ännu mer uppseendeväckande än det tidigare. När det gäller nyskapande arkitektur och högtstående ingenjörskonst är det få platser som slår Dubai på fingrarna.

Snart ser jag Burj Khalifa skimra i natten långt där borta. Det går inte komma ifrån att det är en häftig syn. Finns den här platsen verkligen på riktigt? Den är ju så extrem på så många olika sätt. Bara en sån sak som att Burj Khalifa är 227 meter högre än världens näst högsta byggnad. Åtminstone ett tag till, för snart kommer det väl ett ny superskyskrapa i Dubai som slår det gamla världsrekordet. I Dubai finns även världens enda sjustjärniga hotell. Man har byggt konstgjorda öar i form av enorma palmer, skapat en gigantisk marina ur ingenting och byggt häftiga golfbanor i absolut världsklass. Och allt detta mitt ute i öknen.

Läs mer om Dubai

Fakta Dubai

Vad: Ett av sju emirat som utgör landet Förenade arabemiraten
Yta: 3900 km2
Invånare: 2,5 miljoner
Språk: Arabiska och engelska
Visum: Nej, svenskt pass ger automatiskt 30 dagars turistvisum
Valuta: Dirham
Tidsskillnad: När klockan är 12 i Sverige är den 14 i Dubai
Bäst tid att åka: Året om funkar, men sommarhalvåret kan det bli väldigt varmt med temperaturer på +40

Så reser du dit:

När detta skrivs går det att flyga från Linköping City Airport till Dubai tur och retur inklusive alla avgifter för 3229 kr.

Gå in på klm.se och boka eller kontakta din resebyrå.

Dagen efter ger jag mig ut på stan för att kolla in denna science fiction-värld. Jag börjar såklart vid Burj Khalifa och området kring Dubai Mall. Ett gigantiskt köpcentrum där jag har uppenbara svårigheter att hitta ut. Jag tänker att det nog är meningen, här ska man irra runt bland de 1200 butikerna och de 150 restaurangerna och spendera pengar. Självklart finns det ett stort vattenfall, en nöjespark och en fullskalig isrink inne i gallerian. Det känns lite typiskt Dubai, kan man lugnt påstå.

Till slut hittar jag ändå ut och kommer till den konstgjorda sjön (ja, det där med konstgjort är ett återkommande tema) som är berömd för sin fontänhow varje halvtimme då vattenstrålar koreograferat sprutar kors och tvärs till musik. Jag tar en promenad i området, en häftig miljö med fina fototillfällen och hela tiden kikar Burj Khalifa ner på mig, blank och ståtlig. Jag bestämmer mig för att åka upp och titta på utsikten men kön är lång och biljetterna begränsade, här gäller det att förboka om man vill vara säker att få plats, så det får bli en annan dag.

Nästa dag söker jag mig mot Dubai Marina i andra änden av stan. Dubai är en större stad än man tror och det kan vara långt mellan sevärdheterna. Jag hoppar på metron som går längs den stora huvudgatan Sheikh Zayed och passerar inomhusskidbacken, det sjustjärniga hotellet, köpcentrum och Jumeirah-palmen, den ena av de två konstgjorda palmöarna. Marinan är uppenbart inspirerad av Chicago med sina skyskrapor och broar. Här kantas strandpromenaden av restauranger och det känns klart mysigare än inne i centrum där jag bor.

Och det finns fler saker att göra om man besöker Dubai. Ökenutflykter, båtturer, fallskärmshoppning, vattenland, marknader, nöjesparker och mycket mer. Sol, bad, shopping och välmående ej att förglömma, det är viktiga orsaker till varför folk åker till Dubai. Det genuina upplever man bättre på andra håll, samma sak med nattliv och party. Det går visserligen att köpa alkohol men det är begränsat till större hotell och speciella nattklubbar. Till Dubai åker man för att skämma bort sig och det är inga problem att göra av med pengar om man vill, men det går också att komma undan oväntat billigt. Vilken typ av semester man vill ha kan man bestämma själv.

Seattle

Staden som är känd för grungemusik, Twilightfilmerna och det ikoniska landmärket Space Needle är ett trevligt resmål som har mycket att erbjuda. I Seattle behöver du knappast ligga sömnlös under ditt besök.

Staterna Washington och Oregon i USA:s nordvästra hörn brukar ofta beskrivas som landets mest hippa och moderna region med liberala värderingar, indierock och mikrobryggerier. Och är det någon stad som är förknippad med cool indiemusik så är det Seattle, där musikstilen grunge uppstod i början av 90-talet. Kärnan i grungevågen var de fyra banden Nirvana, Alice in chains, Soundgarden och Pearl Jam som samtliga kom från Seattle. Vid den tiden kom även filmer som ”Singles” och ”Sömnlös i Seattle” som förstärkte bilden av Seattle som ett coolt ställe. Och även om staden inte längre är popkulturens epicentrum så har den coola bilden hållit i sig. Idag heter banden Fleet Foxes och Band of Horses och handlingen i exempelvis ”Twilight”-filmerna och ”50 shades of Grey” är förlagd hit.

Den som vill grotta ner sig ytterligare i ”Emerald city”:s kulturella arv kan gå till Seattle Center där EMP Museum ligger. Det är ett museum med inriktning mot populärkultur i allmänhet och Washingtons indiescen i synnerhet. Det finns även avdelningar om musikvideos, science fiction- och fantasyfilm. Nästan mittemot ligger Bill och Melinda Gates Foundation Vistor Center som kanske inte ger den vanliga besökaren så mycket, men ändå kan vara lärorikt. I samma område finns även det berömda tornet Space Needle där man kan åka upp och få en ståtlig vy över staden. Missa inte heller det spektakulära glasmuseet Chihuly Garden & Glass bredvid. Fortsätter man rakt ned mot vattnet kan man kolla in konstverken i Olympic Sculpture Park och därefter följa strandpromenaden ända bort till Pioneer Square.

Läs mer om Seattle

Fakta Seattle

Vad: Stad i USA:s nordvästra hörn
Invånare: 700 000 i staden, 3 miljoner i storstadsområdet
Stat: Washington
Språk: Engelska
Visum: Nej, men ESTA
Valuta: Amerikansk dollar
Tidsskillnad: När klockan är 12 i Seattle är den 21 i Sverige
Bäst tid att åka: Sommarhalvåret

Så reser du dit:

När detta skrivs går det att flyga från Linköping City Airport till Seattle tur och retur inklusive alla avgifter för 4445 kr.

Gå in på klm.se och boka eller kontakta din resebyrå.

Det finns en slags ”Gamla Stan” i Seattle och där hittar man bland annat Smith Tower, som när det byggdes för hundra år sedan var den fjärde högsta skyskrapan i världen och den högsta utanför Manhattan. En tjusig byggnad som ger utsikt över Space Needle långt där borta. Vid Pioneer square kan man även följa med på en Underground Tour som är en underjordisk tur i gamla gångar under husen och gatorna. Det var en svensk som råkade sätta eld på Seattle 1889 och när staden byggdes upp igen gjordes det med en högre marknivå varpå det uppstod en massa underjordiska gångar.

Ett av Seattles största besöksmål är marknaden Pike Place Market mitt i centrum. Förutom all försäljning ligger där bland annat världens första Starbucks och en berömd vägg där tiotusentals tugummin sitter fastkletade. Strax intill finns även det lokala bryggeriet Pike Brewing Company med en schysst restaurang/bar-del i källaren. Om man efter några dagar i Seattle vill söka sig utanför staden finns exempelvis delstatshuvudstaden Olympia och kanadensiska Vancouver på nära håll. Fast den populärkulturellt intresserade är nog mest intresserad av Snoqualmie och North Bend några mil bort. Det var där tv-serien Twin Peaks spelades in.

Havanna

Varma kvällar med salsamusik, rom och cigarrer. Att vandra runt i Havannas gamla kvarter är en njutning för alla sinnen. I Hemingways gamla favoritstad har tiden stått stilla och charmen från en svunnen tid lever fortfarande kvar.

Få städer är så mytomspunna som Havanna. Det har alltid legat något äventyrligt och vilt, men ändå romantiskt över Kubas huvudstad. Vi känner igen namnet från gamla piratberättelser, från Taubes sång ”Flickan i Havanna”, från maffiafilmer och från alla historier om författaren Ernest Hemingway. Denna Hemingway som levde på Kuba under flera decennier märks överallt i staden. I hotell och restauranger hänger tavlor och bilder på honom, hans gamla favoritbar Bodeguita del Medio har blivit en turistfälla, och i baren Floridita (stället som påstår sig ha uppfunnit drinken Daiquiri) står han till och med bronsstaty, lite avslappnat lutande mot bardisken. Överallt denna Hemingway, mannen som tycks ha gjort allt och sett allt. Man ser hans bild i cigarrbutiker, på museum och på krogarna. Man kan till och med åka och se var han brukade ha sin båt.

En annan man som givetvis satt sin prägel på staden är diktatorn Fidel Castro. Havanna har ett långt rykte som något av ett ”syndens näste”. Det var hit amerikanarna åkte för att festa under förbudstiden och det var härifrån maffian styrde sin narkotikahandel. Dessutom är staden känd för rom, cigarrer, prostitution och spel. Men mycket av det tog slut när Castro kom till makten genom revolutionen 1959. Sedan dess har Kuba varit en diktatur, till stor del avskärmad från omvärlden, som bara fått mer och mer bekymmer. Men en ljusning tycks vara i sikte. Man har insett att turism kan vara lönande och på senare år har regimen lättat på vissa restriktioner när det gäller att starta egna butiker, privata restauranger och Casa Particulares, där man bor hemma hos folk i deras hus. Att välja det småskaliga privata boendet är både billigare och ger en mer genuin och personlig känsla menar de som provat.

Och jag blir faktiskt lite förvånad när jag anländer till stans gamla kvarter och ser hur mycket turister som trängs på huvudgatan Obispo. Man har ju hört så många historier om Havanna. Om strulet med att ta ut pengar, om den konstiga turistvalutan, om problemen med att resa dit och därifrån, om att det saknas internet, om den dåliga maten, om att det är dyrt och om att det är krångel med det mesta från hotellbokningar till restaurangbesök och att hitta vanliga butiker. Och visst är det till stora delar en nedgången, fattig stad som saknar mycket av det vi tar för givet när vi åker på semester, men det är också en del av charmen. Och som turist märker man trots allt inte så stor skillnad, åtminstone inte om man bara rör sig bland sevärdheterna, restaurangerna och de vackra byggnaderna i gamla stan.

Läs mer om Havanna

Fakta Havanna

Vad: Kubas huvudstad
Invånare: 2,2 miljoner
Språk: Spanska (engelska funkar också bra)
Valuta: Peso (turister använder den konvertibla peson)
Nationaldag: 26 juli
Religion: Katolicism
Statsskick: Republik (fast många skulle nog kalla det diktatur)
Tidsskillnad: Sex timmar före Sverige
Krävs visum: Ja
Bäst tid att åka: Varmt året om, mest nederbörd under sommarhalvåret

Så reser du dit:

När detta skrivs går det att flyga från Linköping City Airport till Havanna tur och retur inklusive alla avgifter för 5705 kr.

Gå in på klm.se och boka eller kontakta din resebyrå.

Så det är inte så konstigt att allt fler väljer att besöka Havanna. Det är varmt, salsamusiken ljuder överallt, det finns mycket att titta på och det går att äta och dricka gott för en billig peng. Ryktet om alla de gamla amerikanska bilarna stämmer också, man ser dem överallt. Alla är inte i toppskick, och stundtals är avgaserna hemska. De omtalade cigarrerna och romen Havana Club är två andra saker som hör till att prova. Vill man njuta av de två klassiska drinkarna Mojito och Daiquiri vimlar det av ställen på Calle Obispo. Själv föredrar jag dock sidogatorna som är mindre hetsiga, billigare och har betydligt mer charm.

Det bästa med gamla Havanna är att bara gå omkring, titta på byggnaderna och slå sig ner för en drink där man känner för det. Vid Gamla torget ligger ett mikrobryggeri med en trevlig uteservering och god öl. Tvärs över torget finns en Camera Obscura där man dagtid kan åka upp och få en fantastisk utsikt över staden. På gatan strax intill finns en Flamencorestaurang som bjuder på en strålande dansshow på kvällarna. Det finns många restauranger att välja på, den personliga favoriten heter La Lamparilla och ligger på gatan med samma namn. Där kan man njuta av trevlig miljö, god mat och bra viner till ett oförskämt lågt pris.

Längst upp på Obispo ligger Plaza de Armas, stadens äldsta torg och lite av navet för gamla stan. Strax intill hittar man den berömda katedralen, och där sitter också många av de gamla Havannatanterna med sina typiska kläder och en fet cigarr i munnen. De är dock mest en turistattraktion och kostar en slant att fotografera.
Från Plaza de Armas bör man också ta en tur längs kajen bort till den stora marknaden, på vägen passerar man en mängd restauranger och även Plaza de San Fransisco de Asis med sin fina kyrka.

Det är gamla Havanna som är stadens stora besöksmål, tillsammans med området kring Parque Central där det ståtliga Capitoleum tornar upp sig. Detta område ligger i änden av Calle Obispo och räknas egentligen till centrala Havanna men sitter i praktiken ihop med gamla stan. Strax intill ligger också Chinatown, en trevlig liten gatstump med restauranger som de flesta turister missar.

Men Havanna är mer än gamla stan. Ett bra sätt att uppleva mer är att hoppa på en guidad busstur, då får man bland annat se nationella monument som det pampiga Hotel Nacional, den åtta kilometer långa strandpromenaden Malecón, den fascinerande kyrkogården Necrópolis Cristóbal Colon, det storslagna Plaza de la revolución samt stadens mer ”moderna” delar i Vedado.

Havanna har definitivt sina brister, men som turist väger det positiva klart över. Det är en fascinerande stad där livsglädjen frodas trots diktaturen, där det är svårt att skilja fallfärdiga ruckel från ståtliga palats och där huvudet alltid är fullt av intryck och funderingar.

Costa Rica

Vulkaner, stränder och fantastiskt djurliv har gjort Costa Rica till Centralamerikas mest populära resmål. Hållbarhet och grön turism genomsyrar hela landet och som besökare är det lätt att ryckas med i befolkningens motto – Pura vida!

Det är +32 och sol när jag landar i huvudstaden San José. Precis som de flesta andra som kommer till Costa Rica planerar jag att bara göra en kort visit i huvudstaden för att sedan snabbt dra vidare till de verkliga sevärdheterna. Kollar man runt på diverse reseforum framställs San José som en ganska ful och tråkig stad där man inte bör lägga mer tid än absolut nödvändigt. Just därför blir jag positivt överraskad när jag går runt på gatorna. Visst, San José är inte en stad som knockar besökaren men långt ifrån så trist som den framställs. Jag skulle säga att det är en ganska normal stad, med en del trevliga parker, torg och museum, en mängd fina hus och några pampiga kyrkor.

Men jag har ett schema att följa så jag hoppar in i en buss och ger mig av på en fem timmars resa på kringelikrokvägar längs bergssluttningarna. Målet är La Fortuna där jag ska kolla in regnskog, vattenfall, vulkaner och det andra som Costa Rica profilerat sig inom. Landets ekovänliga profil lyfts ofta fram i marknadsföringen: att de ska bli det första koldioxidneutrala landet, att 25 % av landets yta utgörs av nationalparker och inte minst den enorma biologiska mångfalden. Men Costa Rica har mer på plussidan än så. Det är ett modernt och säkert land, saker funkar och det är lätt att resa runt. Fast okej, vissa vägar skulle behöva underhållas lite bättre.

La Fortuna är känt för vulkanen Arenal som utgör en vacker fond mot staden. För bara några år sedan kunde man se lavaströmmar rinna nedför slutningarna men nu har den lugnat ner sig. Efter att ha spenderat en kväll bland turistortens många restauranger åker jag dagen efter på en dagsutflykt för att kolla in Arenal med omnejd. Första stoppet är vid ett observatoriecenter med fin utsikt både över vulkanen och den intilliggande sjön. Där finns såväl tvättbjörnsliknande djur som en mängd färgglada fåglar att titta på. Intill ligger även den vattenfyllda vulkanen Chato dit man kan trekka och bada. Det skippar vi denna gång, istället ger vi oss ut en sväng på diverse stigar och hängbroar i området och badar i ett vattenfall. På vägen hem stannar vi vid en varm källa där guiden bjuder på en rackabajsare medan vi njuter av att doppa oss i det varma och svavelosande vattnet.

Läs mer om Costa Rica

Fakta Costa Rica

Huvudstad: San José
Invånare: 4,8 miljoner
Yta: 51 000 km2
Språk: Spanska
Valuta: Colones
Visum: Nej
Tidsskillnad: När klockan är 12 i Costa Rica är den 19 i Sverige.
Bäst tid att resa: Året runt funkar.

Så reser du dit:

När detta skrivs går det att flyga från Linköping City Airport till Costa Rica tur och retur inklusive alla avgifter för 7816 kr.

Gå in på klm.se och boka eller kontakta din resebyrå.

Från La Fortuna kan man ta en ”Jeep-boat-jeep” till Monteverde. Det innefattar en trevlig åktur över sjön och en snirklig bussresa på skumpiga grusvägar längs bergskanterna. Medan civilisationen försvinner mer och mer börjar jag så smått fundera över vad jag gett mig in på. Sen dyker plötsligt Santa Elena (byn vid Monteverde) upp och humöret går åter i topp över den charmiga orten som trots sin litenhet har ett stort utbud av det mesta man behöver. Min bungalow ligger precis vid centrum men ändå inne i djungeln. Närmsta granne är en restaurang som satsar på lokal hantverksöl. Dom har faktiskt en mikrobryggerifestival i La Fortuna, men annars är såklart kaffe den stora drycken här. Öl och kaffe, kanske därför man hör så mycket svenska röster överallt i Costa Rica?

Dagen efter ska jag utforska regnskogen och beger mig till Selvatura Park där jag ska ta en Canopy tour, det vill säga åka mänsklig linbana mellan trädtopparna. Särskilt sugen är jag på den avslutande Superman swing på en hel kilometer. Vädret är dock för dåligt för zipline så istället köper jag en fika och går en tur på en massa svajande hängbroar uppe bland träden, där man kan titta på utsikten, regnskogen, dalgångar och dimma. Eftersom det heter regnskog blir man rätt blöt, särskilt denna dag, och när jag kommer tillbaka min bungalow känner jag att det börjar bli dags för lite sol och bad. Lyckligtvis är det inte så långt till kusten, så jag bokar in mig på en buss till turistorten Tamarindo. Där blir det några sköna dagar med sol, bad, surfing och god mat. Det är en sida av det mångfacetterade Costa Rica som man heller inte bör missa.

Panama City

I bakgrunden tornar de moderna skyskraporna upp sig, men allra bäst upplevs Panama city i Casco Viejos gamla kvarter. Den charmiga stadsdelen har restaurerat sina stiliga kolonialbyggnader på ett varsamt sätt och förvandlats till ett mysigt myller med trevliga restauranger och chica butiker.

Säg Panama och många tänker säkert på den berömda kanalen som förbinder Stilla havet och Atlanten. Mirafloresslussen strax utanför Panama city har blivit ett stort turistmål och överlag är Panama ett turistland på frammarsch. De vykortsvackra öarna i kustområdet Kuna Yala (eller San Blas) lockar människor som söker lugnet i paradismiljö och vid gränsen mot Costa Rica finns staden och arkipelagen Bocas del Toro som också attraherar många besökare. Men en resa till Panama börjar och slutar ofta i huvudstaden Panama city och det är en stad man absolut bör stanna några dagar i för att utforska.

Att beskriva Panama city som en mix mellan Dubai och Havanna är måhända gravt förenklat men inte helt missvisande. Inne i stadens moderna centrum reser sig massvis av glänsande skyskrapor mot himlen. Det ger en effektfull siluett men den nya stadskärnan med sina kontor, lyxhotell och lägenhetskomplex är ett ganska stelt och livlöst område där det inte finns mycket att se eller göra för besökare. Istället är det gamla stan, Casco Viejo eller Casco Antiguo, man bör söka sig till. Det är ett mysigt myller av gator, torg, kolonialbyggnader, restauranger och coola butiker, och en stadsdel som det är lätt att charmas av.

Läs mer om Panama City

Fakta Panama City

Vad: Huvudstad i Panama
Folkmängd: 500 000 (1,5 miljoner i storstadsområdet)
Språk: Spanska, men engelska fungerar bra
Religion: De flesta är katoliker
Statsskick: Republik
Valuta: Balboa eller amerikansk dollar
Visumtvång: Nej
Bäst tid att åka: Varmt hela året men minst nederbörd december till april

Så reser du dit:

Normalpriset från Linköping City Airport till Panama city tur och retur inklusive alla avgifter brukar ligga på cirka 8500 kr. KLM brukar dock ofta ha riktigt bra kampanjpriser till Panama city, så se till att hålla dig uppdaterad.

Gå in på klm.se och boka eller kontakta din resebyrå.

För inte särskilt länge sedan var det en nedgången och ruffig stadsdel men genom ett målmedvetet arbete har området förvandlats till en turistmagnet där man på ett föredömligt sätt kombinerar det historiska arvet med den moderna tiden. Arkitekturen och gatubilden påminner lite om gamla stan i Havanna, men med skillnaden att Casco Viejo är snyggt, uppfräschat och inte känns som en kuliss på samma sätt. Mycket har hänt sedan jag senast var där för fem år sedan och mer kommer att hända för det pågår restaureringar överallt, så Casco Viejo kommer nog bara bli ännu finare de kommande åren.

Panama city är en trevlig, säker och modern stad där man kan köpa sig en Panamahatt och avslappnat gå och gnola på Evert Taubes ”Pepita dansar”. I Casco Viejo finns det många bra boenden med trevliga restauranger runt knuten. Där är det lätt att spendera tre, fyra dagar med att bara strosa runt i de mysiga kvarteren, titta på vackra byggnader och handla i chica butiker. Längst ut på udden ligger Plaza de Francia och där har man utsikt över såväl The Causeway, den storslagna bron Puente de las Americas och Panama Citys pampiga skyline. Vill man in till city en dag går det bra att promenera den fina sträckan genom den två kilometer långa park/strandpromenad som löper mellan gamla stan och centrum. Andra små utflykter man kan göra är besöka ruinerna i Panama Viejo, kolla in nattlivet i området Bella Vista eller åka ut till Causewayöarna för rekreation och havskänsla.

Madrid

Barerna ligger tätt och den som är sugen på tapas och vin behöver inte leta länge. Bland Madrids fina hus är det lätt att roa sig och dricka gott.

Madrid är en av Europas största städer med sina sex miljoner invånare men känns ändå märkligt anonym. Och trots att Spanien är svenskarnas i särklass största turistland så åker vi förvånansvärt lite till landets huvudstad. Istället är det ställen som Barcelona, Solkusten, Mallorca och Kanarieöarna som lockar flest svenska resenärer. Inget fel på de platserna, men kanske borde fler Spanienbesökare även upptäcka Madrid, som är något annat än sol- och badlivet längs kusterna.

Kanske förknippar många fortfarande Madrid med tjurfäktning och flamenco, men då har man en något föråldrad bild av staden. Både förekommer visserligen, inte minst flamencoklubbar, men dagens Madrid är en modern storstad och inte någon sömnig Tjuren Ferdinand-by. Men visst saknas ett rejält landmärke som kan fungera som välkänd symbol för staden. Paris har Eiffeltornet, London har Big Ben, men be någon nämna en berömd sevärdheter i Madrid och de går förmodligen bet.

Här finns visserligen den vackra Metropolisbyggnaden med sin berömda staty på toppen, men i ett internationellt perspektiv står den sig ganska slätt. Med Madrid är det snarare helheten som är det speciella. Går man runt i de centrala delarna kring Gran Via och Puerta del Sol är det bara att titta sig omkring på husfasader och torg. Det vimlar av ståtliga klassiska byggnader från La Belle Epoque. Här finns pampiga hus, fontäner, gränder, mysiga torg och inte minst mängder av pubar och restauranger.

Läs mer om Madrid

Fakta Madrid

Vad: Spaniens huvudstad
Invånare: 3 miljoner (6 miljoner i storstadsområdet)
Religion: 95% katoliker
Valuta: Euro
Statsskick: Monarki
Språk: Spanska
Tidszon: Samma som Sverige
Bäst tid att åka: Försommar och höst

Så reser du dit:

När detta skrivs går det att flyga från Linköping City Airport till Madrid tur och retur inklusive alla avgifter för 1753 kr.

Gå in på klm.se och boka eller kontakta din resebyrå.

Och det är så Madrid upplevs bäst. Till fots med gott om tid och småkurrande mage. Promenera runt i staden och slink in på ett glas vin och lite tapas på närmsta krog. Restaurangerna har öppet sent och man får nästan alltid någon tapas när man beställer en dryck. Och glöm inte att prova en Gin & Tonic. I Madrid är utbudet på såväl gin som på tonic i absolut världsklass och något helt annat än det man förknippar med de grådassiga drinkar föräldrarna drack på svenska gillestugefester på 70-talet.

Hela Madrid är full av krogar och restauranger och huvudgatan Gran Via utgör en slags gräns. Söder om Gran Via ligger gamla stan med torget Puerta del Sol, som kan sägas vara centrum i Madrid. Här ligger även torgen Plaza Mayor och Plaza de Santa Ana, som är trevliga men området har också en lite turistig touch. Norr om Gran Via är krogarna lite hippare och området känns generellt lite fräschare.

Men även om Madrids främsta tillgång är utbudet av restauranger, nattliv och nöjen har staden faktiskt också några sevärdheter som bör bockas av, exempelvis området kring slottet Palacio Real och monumentet Temple de Debod på en kulle strax intill. Det berömda Pradomuseet lockar mängder av besökare, men är så stort att det nog avnjutes bäst i små doser åt gången. Straxt bakom ligger Botaniska trädgården och i närheten hittar man Plaza de Cibeles och triumfbågen Puerta de Alcala. Nära finns även nämnda Metropolis och grannbyggnaden Circulo de Bellas Artes där man kan njuta av en fin utsikt över staden – innan man åter ger sig ner på marknivå och slår sig ner på ännu en uteservering.

Washington D.C.

USA:s huvudstad rymmer mängder av museum, men är också ett enda stort museum i sig själv. Tycker man om pampiga monument och grandios arkitektur är Washington D.C. staden att besöka.

Få städer i världen är lika noggrant stadsplanerade som Washington D.C. Platsen är vald för att ligga mitt mellan nord- och sydstaterna och bakom stadens utformning med gatunät, parker och officiella byggnader låg ett gediget arbete av fransmannen Pierre L´Enfant för att skapa en huvudstad som skulle bräcka alla andra och vara värdig världens mäktigaste nation. Och man får nog säga att han lyckades, för Washington D.C. är verkligen en enastående stad som är en stor upplevelse att besöka.

Washington är uppkallad efter USA:s första president och ligger i den administrativa regionen District of Columbia (D.C.), men ingår alltså inte i någon delstat. Under 80- och 90-talet var staden ganska nedgången och känd för sin höga kriminalitet, men sedan dess har mycket skett och idag är Washington en av USA:s mest säkra och välmående storstäder, och har dessutom ett levande centrum med butiker och restauranger, något som annars är ganska ovanligt i amerikanska städer.

Den som är på jakt efter sevärdheter behöver inte leta länge. Washington har blivit ett stort turistmål både för inhemska och utländska besökare, och det är vanligt att skolklasser åker dit för att lära sig mer om sitt lands historia. Ska man hinna med det viktigaste bör man som turist lägga tre dagar på att utforska staden. Bästa sättet att ta sig runt är att gå om man rör sig kring klustret av sevärdheter kring The National Mall samt att åka tunnelbana vid längre sträckor.

Läs mer om Washington D.C.

Fakta Washington D.C.

Vad: USA:s huvudstad
Folkmängd: 600 000 i staden. 6 miljoner i hela storstadsområdet
Språk: Engelska
Visum: Nej, men ESTA
Valuta: Amerikansk dollar
Tidsskillnad: När klockan är 12 i Sverige är den 06 i Washington DC
Bäst tid att åka: Sommarhalvåret

Så reser du dit:

När detta skrivs går det att flyga från Linköping City Airport till Washington DC tur och retur inklusive alla avgifter för 3864 kr.

Gå in på klm.se och boka eller kontakta din resebyrå.

Ett populärt besöksmål som kräver bil eller tunnelbana är Arlingtonkyrkogården. Den är belägen på andra sidan Potomacfloden, nära Pentagon, i ett naturskönt område. Det är främst en militärkyrkogård men där finns även gravar över andra prominenta personer, som exempelvis John och Jackie Kennedys och de astronauter som omkom i olyckorna med rymdfärjorna Columbia och Challenger. Man kan även titta på den högtidliga vaktavlösningen vid Den okände soldatens grav och besöka kyrkogårdens Visitor Center.

Men de flesta av stadens stora sevärdheter finner man inne i city, i och kring The Mall, det stora området mellan Capitolium och Lincoln Memorial som är späckat med minnesmärken, museum, offentlig konst och storslagen arkitektur. Mycket känner man igen från olika Hollywoodfilmer, men upplevelsen är faktiskt ännu bättre i verkligheten.

I mitten står den 170 meter höga obelisken Washington Monument och runt den ligger sevärdheter som Lincoln Memorial, Reflecting pool, WWII Memorial, Smithsonian castle, FDR Memorial, Dr Martin Luther King Jr Memorial, Albert Einstein Memorial och mycket mer. Alla dessa minnesmärken är verkligen i absolut internationell toppklass, och det är också trevligt att de är så olika, så att intresset hela tiden hålls uppe.

Två gratisnöjen är att besöka National Archives för att titta på Declaration of Independence, Bill of rights och The Constitution samt Smithsonian Air & Space Museum om man är intresserad av flyg och rymdfart.

Och så måste man såklart ta en selfie framför Vita huset – som faktiskt ligger mitt inne i centrum.

Mexico City

Mexicos stränder och Mayaruiner är välbekanta, men missa inte heller att besöka huvudstaden Mexico City som är en fascinerande storstad med en alldeles magnifik historisk stadskärna.

Efter en längre rundresa i Centralamerika hamnar jag mer eller mindre av en slump i Mexico City. Några dagar borde räcka, tänker jag som bär på ungefär samma fördomar som många andra. Jag vet såklart att Mexico City på många sätt är en modern internationell storstad där livet levs precis som i andra moderna internationella storstäder, men jag är också präglad av den inte lika trevliga bild som ofta förmedlas. Många har bilden av Mexico City som en överbefolkad, förorenad och kriminell stad med trafikstockningar, halvdan infrastruktur och stor fattigdom. Den sidan finns också, med det är långt ifrån hela sanningen och troligtvis inte något man ser särskilt mycket av som turist. För mig var Mexico City den destination som överraskade mest positivt under min resa i Centralamerika, och inte minst den gamla stadskärnan Centro historico.

Centro historico kan jämföras med ”Gamla stan” och är världsarvslistat. Den som har sett inledningsscenen av senaste James Bond-filmen ”Spectre” har fått en uppfattning om de fantastiska byggnaderna och miljöerna. Slutsekvensen är en helikopterscen som utspelas över det enorma torget Plaza de constitucion där man även hittar Catedral Metropolitana och Palacio Nacional, två berömda sevärdheter. Men faktum är att hela Centro historico är en sevärdhet där man kan vandra runt några dagar och titta på den fantastiska arkitekturen, besöka kyrkor och muséer och svepas med till en annan tid.

Läs mer om Mexico City

Fakta Mexico City

Vad: Huvudstad i Mexico
Språk: Spanska
Valuta: Mexikansk Peso
Invånare: Cirka 22 miljoner i storstadsområdet
Tidsskillnad: När klockan är 12 i Mexico City är den 19 i Sverige
Bäst tid att åka: Funkar året om, men våren är kanske allra bäst

Så reser du dit:

När detta skrivs går det att flyga från Linköping City Airport till Mexico City tur och retur inklusive alla avgifter för cirka 7500 kr.
Ett tips för att komma riktigt billigt undan är dock att boka Linköping City Airport – Miami tur och retur för cirka 3700 kr. Från Miami kan man sedan flyga till Mexico City tur och retur för cirka 1700 kr.
Gå in på klm.se och boka eller kontakta din resebyrå.

I området finns en rad museum, bland annat Museo de Templo Mayor där man kan titta på utgrävningar av gamla Aztekruiner. Vill man se mariachis med sina gitarrer och sina vackra kläder är det torget Plaza Garibaldi som gäller. Men mest fotograferat är förmodligen den iögonfallande byggnaden Palacio de Bellas Artes. Centro historico är ett ganska stort område men bör utforskas till fots. Skulle du känna dig andfådd kan det bero på smogen, men framförallt på att Mexico City ligger beläget 2200 meter över havet.

Förutom Centro historico är Chapultepec ett populärt besöksmål. Det är ett stort parkområde med många museum och vacker miljö. Själv siktar jag in mig på stadsdelen Colonia Condesa, som är känd för sin Art Deco-arkitektur och tydligen ska det finnas minst 275 Art Deco-byggnader i det område som kretsar kring Parque Mexico och de två gatorna Avenida Mexico och Avenida Amsterdam som går som två cirklar runt parken. Colonia Cordesa är ett trevligt område, lugnt, grönt och mysigt, och känns som en liten oas i staden. Bitvis riktigt hippt med småbutiker och mycket restauranger. Skulle jag bo eller stanna länge i Mexiko city är detta ett område jag skulle välja.

Hong Kong

En mysig metropol, det låter som en självmotsägelse. Inte när det gäller Hong Kong. Staden har skyskrapor och rullande trottoarer men också gröna berg och myllrande gatuliv. Och missa inte ljusshowen vid Victoria Harbour som äger rum klockan åtta varje kväll.

Sedan 20 år tillbaka är Hong Kong återigen en del av Kina efter ett sekel av brittiskt styre, men har en hög grad av självständighet genom sin ställning som ”särskild administrativ region”. Under parollen ”Ett land, två system” har Hong Kong lyckats behålla sitt ekonomiska och politiska system, även om det finns en växande oro över att Kina vill stärka kontrollen över den högt utvecklade sjumiljonersstaden.

Men än så länge är Hong Kong fritt och dessutom ett fantastiskt resmål. Det är en riktigt cool stad, särskilt området på båda sidor om vattnet nere vid Victoria Harbour. Där står skyskraporna tätt och bjuder på en häftig siluett, både på Hong Kongön-sidan och på Kowloonsidan. Kvällstid blir det extra spektakulärt när höghusen tänds upp och det startar en färgsprakande ljusshow som till tonerna av musik spelar över fasaderna. Då samlas mängder av människor nere vid vattnet för att njuta av det maffiga skådespelet.

Hong Kong kan sägas bestå av fyra områden. Längst i norr, gränsande mot Kina, ligger ”New territories” som fortfarande består av en stor del landsbygd och grönområden. Den sydligaste delen av fastlandet heter Kowloon och utgör tillsammans med norra delen av Hong Kong-ön stadens centrum. Att åka färjan över Victoria Harbour mellan dessa två stadsdelar bjuder på en strålande vy och är något av ett måste när man besöker Hong Kong. I Kowloon kryllar det av affärer och restauranger och där finns sevärdheter som klocktornet och Garden of stars, som är en hyllning till Hong Kongs stora filmindustri med stjärnor som Jackie Chan, Bruce Lee och Chow Yun-Fat.

Läs mer om Hong Kong

Fakta Hong Kong

Yta: 1104 km²
Befolkning: Cirka 7 miljoner
Statsskick: Särskild administrativ region inom Kina
Valuta: Hong Kong-dollar
Språk: Engelska, kinesiska
Tidsskillnad: När klockan är 12 i Sverige är den 19 i Hong Kong
Bäst tid att åka: Vår och höst

Så reser du dit:

När detta skrivs går det att flyga från Linköping City Airport till Hong Kong tur och retur inklusive alla avgifter för 4800 kr under våren.
Gå in på klm.se och boka eller kontakta din resebyrå.

Det tredje området är övärlden som består av ett hundratal öar, varav de flesta är obebodda. Störst och mest känd är Lantau där flygplatsen ligger. Där finns också stränder, resorter och turistattraktioner som Disneyland. Och så har vi då själva Hong Kong-ön som utgör själva kärnan i staden. Eller landet. Eller den särskilt administrativa regionen eller vad man nu ska kalla Hong Kong. På Hong Kong-ön ligger stadens administrativa centrum Central, där ligger nöjesområdena Lan Kwai Fong och SoHo, och där hittar man stans gamla red light district Wan Chai som numera dock är en städad men fortfarande livfull stadsdel. På ösidan finns även de rullande trottoarerna och de flesta av stadens mest utmärkande skyskrapor.

För bästa utsikten kan man ta bergbanan upp till Victoria Peak. Det är Hong Kongs mest kända turistattraktion och ger en enastående vy över staden. Allra häftigast lär det vara att åka upp i skymningen och se hur de skyskraporna lyser upp kvällen. Andra saker som hör till när man är i Hong Kong är att titta på djonkerna i Victoria Harbour, äta Dim Sum och dricka Tsingtao. Det finns även en stor mängd museum, nöjesparker och andra attraktioner så man behöver knappast vara sysslolös under en vistelse i Hong Kong.

Kapstaden

Kapstaden har varit ett hett resmål de senaste åren. Och inte undra på. Den mytomspunna staden längst ner på Afrikas sydspets är på många sätt det perfekta resmålet. Där finns storstadspuls, vingårdar, stränder, storslagen natur och häftiga djurupplevelser. Och det går bra flyg från Linköpings flygplats.

Kapstaden har en av världens mest berömda silhuetter, men det är inte själva stadsbebyggelsen som utmärker sig utan bakgrunden – det iögonfallande Taffelberget med sin platta topp. Man förstår att det måste ha varit en mäktig syn för forna tiders sjöfarare när de närmade sig området och visste att efter Taffelberget vänder det, då hade man rundat Afrikas sydspets. Så fick ju också udden namnet Godahoppsudden. Fast ska man vara riktigt petig ligger den verkliga sydspetsen tiotalet mil längre bort, vid Cape Agulhas, men eftersom den udden är betydligt mer anspråkslös var det Godahoppsudden som stal äran. Och än idag fascineras besökarna av det mäktiga berget.

Sydafrika har en dramatisk historia, dessvärre mest av det dystra slaget, med kolonialism, slavhandel och krig. På 1900-talet segregerades landet genom apartheidregimen och man har även haft stora problem med kriminalitet och HIV. De senaste decennierna har dock utvecklingen gått rejält framåt. Sedan Nelson Mandela frigavs 1990 har landet blivit demokratiskt och modernt, och 2010 var man värd för fotbolls-VM som första afrikanska land. Dagens Sydafrika är ett otroligt resmål som har massor att erbjuda, och mycket av det ligger smidigt nog i och nära Kapstaden.

Läs mer om Kapstaden

Fakta Kapstaden

Invånare: 3,5 miljoner
Språk: Afrikaans, engelska, xhosa med flera
Valuta: 1 Rand = 1 Svensk krona
Tidsskillnad: +1 timme mot Sverige
Bäst tid att åka: Vårt vinterhalvår

Så reser du dit:

Resecity och Sydafrikaresor anordnar en gruppresa med flyg från Linköping City Airport till Kapstaden den 20/1-1/2. Läs mer här.
Det går såklart bra att boka resa på egen hand också. När detta skrivs går det att flyga Linköping City Airport – Kapstaden tur och retur inklusive avgifter för 5395 kr under våren.

Själva stadskärnan är inte så märkvärdig men har några ”måsten” att boka av, som exempelvis stadshuset, fortet Castle of Good Hope, torghandeln på Greenmarket Square och den muslimska stadsdelen Bo-Kaap som är känd för sina färggranna hus. Staden har också en mängd museum, inte minst District Six-museet som uppmärksammar när de vita rev en hel stadsdel och tvångsförflyttade 60 000 människor på 60-talet. Kvällstid är dock de centrala delarna ganska öde så många turister väljer att bo i ytterområden som Green Point eller Sea Point. Vill man ha nattliv är det dock Long Street mitt inne i centrum som gäller. Där ligger krogarna och nattklubbarna vägg i vägg i tjusiga byggnader i kolonialstil. Varför inte prova att äta antilop, struts och krokodil på den berömda restaurangen Mama Africa? Även det fräscha området Waterfront nere vid hamnen har mycket restauranger och folkliv.

En populär sevärdhet är att ta en båt ut till ön Robben Island där Nelson Mandela satt fängslad under många år. Ännu intressantare är att följa med på en rundtur ut till någon av Kapstadens kåkstäder. Det är en resa som brukar göra djupa intryck på besökare och dessutom krossa en hel del fördomar. Det går till och med att bo på hotell i kåkstäderna och det är en turistgren som ökar snabbt.

Men Kapstadens största turistmål är det platta och väldiga Taffelberget. Efter att ha åkt linbana till toppen av berget får man en fantastisk utsikt över staden. Och faktum är att hela Kaphalvön bjuder på storslagen natur. Lägg en heldag på att bila runt udden och kolla in kustvägen, stränderna, naturen, småstäderna och pingvinerna vid Boulders.

Andra utflyktsmål som är enkla att kombinera med Kapstaden är exempelvis vingårdarna kring Stellenbosch och Franschhoek, valskådning i Hermanus, kuststäderna längs The Garden Route och Taalmonumentet i Paarl, så Kapstaden är verkligen ett resmål som har mycket att erbjuda.

Vancouver

Omgivet av vatten och höga berg ligger Vancouver vackert beläget vid Kanadas Stilla havskust. Men det är inte bara naturen som drar. Vancouver är även en hipp metropol med mängder av mysiga pubar.

Det är väldigt lätt att tycka om Vancouver, staden har så mycket på pluskontot och väldigt mjuka kanter. Få storstäder har ett lika attraktivt läge, och samtidigt som man kan räkna in storstadens alla fördelar finns det även mysiga kvarter och en känsla av vildmark runt knuten.

Vancouver är jordnära och vrålhippt på samma gång. Här möter man både den avslappnade kanadensiska attityden och en coolhet som avspeglas i såväl kläder och attribut som butiker och krogar. Här har varje stadsdel sitt eget mikrobryggeri och folk är kunniga och engagerade i frågor som rör återvinning, jämlikhet, fair trade, småskalighet och liknande. Vancouverborna är helt enkelt moderna och har koll på läget.

Själva centrum ligger på en halvö där det trots den ganska begränsade ytan finns både höghus, lugna småhusområden, stränder, parker samt en stadskärna med restauranger och butiker. Intill vattnet på norrsidan ligger ett modernt område kring Canada Place och Coal harbour med bland annat kongresscenter och promenadstråk. Följer man Granville street därifrån och tvärs genom staden kommer man till Granville Island med sina familjevänliga marknader, caféer och butiker. I väst ligger chica Yaletown, Chinatown och genuina Gastown och i öst ligger det stora parkområdet Stanley Park där Vancouverborna joggar, cyklar och har picknick. Som turist bör man åtminstone göra ett besök runt den östra udden för att kolla in bland annat totempålarna och stadens siluett.

Läs mer om Vancouver

Fakta Vancouver

Vad: Största staden i den kanadensiska provinsen British Columbia
Invånare: 600 000 i staden (2,4 miljoner i storstadsområdet)
Språk: Engelska
Nationaldag: 1 juli
Valuta: Kanadensisk dollar
Visum: För inresa krävs ett ETA (inresetillstånd). Det tar upp till 48 tim att få svar på sin ETA, så det bör göras (online) i god tid innan avresa.
Tidsskillnad: När klockan är 12 i Vancouver är den 21 i Sverige
Bäst tid att åka: Sommarhalvåret, men vintern om man gillar skidåkning

Så reser du dit:

När detta skrivs går det att flyga från Linköping City Airport till Vancouver tur och retur från 7500 kr.

Vill man få en bra överblick över staden kan man åka upp i Vancouver Lookout som ligger mitt i city. Tornet är inte jättehögt, bara 170 meter, men ger en fin utsikt över downtown, vattnet och Gastown. Det sistnämnda är Vancouver mysigaste stadsdel där det kryllar av trevliga pubar och restauranger, men även små unika butiker. Gastown kan beskrivas som ”Gamla stan” med uppfräschade tegelbyggnader och personliga kvarter. Här finns också några av stans mest fotograferade sevärdheter, såsom den berömda Steam Clock, ett strykjärnsformat hus och statyn över ”Gassy Jack”. Han är en viktig person i Vancouvers framväxt och kan sägas vara den som grundade Gastown. Han kom nämligen dit med en tunna whiskey och öppnade en saloon 1867, och mer behövdes inte för att folk skulle strömma dit, varpå Gastown och sedemera Vancouver växte fram till det vi ser idag.

När man har utforskat staden i några dagar är det dags att ge sig ut i omgivningarna. Strax norr om staden ligger Capilano Suspension Bridge Park med enorma jätteträd som sträcker sig mot himlen. I parken kan man vandra omkring bland trädtopparna, studera utsikten från spännande gångkonstruktioner som sitter fast i bergväggarna och kliva över den 150 meter långa hängbron som leder över en djup ravin.

Fortsätter man ytterligare norrut längs med kusten, förbi Horseshoe Bay, kommer man snart till Sea to sky highway. Det är en vacker vägsträcka bland berg, vattenfall, havsvikar och vildmark som leder till den kända skidorten Whistler. Har man inte tänkt att åka skidor utan bara vill njuta av utsikten från bilrutan kan det räcka att vända vid Squamish som ligger halvvägs för att sedan åka tillbaka mot Horseshoe bay, där färjan går till Vancouver Island.

Vancouver Island är en stor ö dit Vancouverborna själva brukar åka ut och semestra. På ön ligger bland annat Victoria som är provinshuvudstad och ett stort turistmål. Där kan man titta på pampiga byggnader och lära sig mer om First Nation. Det är också en populär seglarstad, men det gäller att se upp för späckhuggarna som simmar i vattnet. Och kommer suget efter ytterligare en storstad så kan man ta båten över till USA och Seattle bara några timmar bort.

Chicago

Uppe i himlen skrapar höghusen mot skyn, nere på marknivå frodas jazzklubbar och ett pulserande krogliv. Chicago är en trevlig storstad som har haft en stor historisk betydelse för oss svenskar.

När över en miljon svenskar emigrerade till USA under några decennier runt förra sekelskiftet var det ofta Chicago som de hamnade i, för att sedan fortsätta ytterligare västerut, företrädesvis till Minnesota. Men många svenskar blev också kvar i den stora staden vid Lake Michigan och spåren lever ännu kvar i exempelvis stadsdelen Andersonville eller staden Rockford en bit utanför Chicago. Kanske är det därför som just Chicago har lite speciell klang hos oss nordbor, men inte enbart därför, för staden har länge varit en betydelsefull metropol med många spännande ingredienser i sin historia.

Inte minst är Chicago känt för sin roll som gangstrarnas huvudstad, med Al Capone i spetsen. Det är dock inget staden lyfter fram i sina turistbroschyrer, utan den som vill forska mer i stadens kriminella förflutna får leta länge. Ett litet tips för den som vill besöka Al Capones grav är att den finns på Mount Carmel kyrkogård ute vid flygplatsen O´Hare.

Läs mer om Chicago

Fakta Chicago

Vad: USA:s tredje största stad. Ligger i delstaten Illinois.
Folkmängd: Cirka 10 miljoner i hela storstadsområdet
Smeknamn: The windy city
Visum: Nej, men ESTA
Valuta: Amerikansk dollar
Tidsskillnad: När klockan är 12 i Chicago är den 19 i Sverige
Bäst tid att åka: Sommarhalvåret

Så reser du dit:

När detta skrivs finns det resor varje månad ett år framåt från Linköping City Airport till Chicago, tur och retur inklusive avgifter, för 4500 kr.

Då är Chicago betydligt stoltare över sina skyskrapor som står tätt, tätt, tätt uppradade nere i centrum. Det var efter den stora branden 1871 som staden började växa på allvar och 1885 byggdes världens första skyskrapa här. Den följdes av många, många fler och den som gillar att studera grandios arkitektur har mycket att titta på. Här finns till exempel den vackert svarta Carbide and Carbon Building som är ett utsökt exempel på art deco, men också modernare skapelser som John Hancock Tower och Willis Tower (före detta Sears Tower, som var högst i världen med sina 442 meter mellan åren 1973 och 1998). Mitt i smeten hittar man även den blankskinande Trump Tower, som många Chicagobor tycker är en fin och ståtlig skyskrapa – om det bara inte stått ordet ”Trump” i vulgärt stora bokstäver på fasaden, berättar en guide för mig.

Bäst njuter man av dessa och andra höghus genom att följa med på en båttur på Chicagofloden som går genom centrala staden. Där kan man höra guiderna berätta många intressanta fakta och anekdoter kring stadens spektakulära skyline. Och på tal om floden, så är det den enda flod i världen där man vänt på flödesriktningen, för att hålla Lake Michigan ren.

Den centrala del av staden där man hittar de flesta skyskraporna kallas ”The Loop”, och där finns även stadens teaterdistrikt (ni har väl sett filmen/musikalen ”Chicago”?) samt många av stadens sevärdheter. Där finns startpunkten för Route 66, Picassostatyn, Federal Reservs Money Museum och en hel del annat.

Allra mest välbesökt är dock Millennium Park med den enorma ”böna” som blivit stadens nya landmärke. Där flockas turisterna för att ta roliga och annorlunda bilder mot den blanka och välvda ytan som ger häftiga visuella effekter. Intill finns flera populära attraktioner, exempelvis de skärmar med ansikten som då och då sprutar vatten ur munnen.

När man kommer hem efter en runda på stan är det perfekt att varva ned med en lokalt bryggd hantverksöl och någon av stadens två signaturrätter: Chicago style hot dog eller Deep dish pizza. Sen är det bara att ge sig ut på någon av stadens jazzklubbar.

Kuala Lumpur

Att komma till Kuala Lumpur kan vara som att komma hem. Saker fungerar, allt är toppmodernt. Men där finns också det asiatiska myllret med sina dofter, sin musik och sitt levande gatuliv.

Vid en första, och även en andra och kanske tredje, anblick kan Malaysia verka lite tråkigt. Landet känns präktigt och lite för välordnat. Det är Sydostasiens mest moderna land (förutom Singapore) och i takt med att man bygger fler skyskrapor, skytrain och lyxhotell så bygger man även bort en del av den asiatiska charm som gör att många resenärer kommer till Malaysia. Till Sydostasien åker man för att man vill sitta på röda plaststolar på trottoaren och äta i stekoset från de mobila köken där dofterna sprids över gatorna medan luftfuktigheten får skjortan att bli blöt fem minuter efter att man har duschat. Gatorna är alltid fulla med folk, bilarna tutar och gatuförsäljarna försöker få snurr på affärerna. Sakta men säkert försvinner mer och mer av detta när lands- och kulturella gränser suddas ut, särskilt i moderna storstäder. Och vid en hastig blick kan Kuala Lumpur kännas som en sådan metropol, där det traditionella håller på att puttas undan av det nya och moderna. Men tittar man bara runt hörnet märker man att det asiatiska arvet lever vidare.

Många resenärer tycks resonera som så att Kuala Lumpur, eller KL som invånarna själva säger, mest är en slags knutpunkt. En stad där man spenderar några dagar och bockar av de klassiska sevärdheterna, som Petronas Towers och Batugrottan, i väntan på vidare resa mot Bali, Bangkok eller nåt annat mer spännande ställe. Men faktum är att KL har många saker på pluskontot när man studerar staden närmare. Kanske stämmer inte statusen som en gentrifierad och småtråkig storstad när allt kommer till kritan?

Förutom en mängd klassiska sevärdheter som de nyss nämnda tvillingtornen Petronas Towers och den storslagna tempelgrottan Batu kan man kolla på utsikten från KL Tower, besöka Nationalmuseum, promenera runt Merdeka Square, beskåda den vackra Nationalmoskén och njuta av lugnet i Lake Gardens.

Läs mer om Kuala Lumpur

Fakta Kuala Lumpur

Vad: Huvudstad i Malaysia
Folkmängd: 1,6 miljoner. Cirka 5 miljoner i storstadsområdet.
Grundad: 1857
Statsskick: Monarki
Valuta: Ringit
Nationaldag: 31 augusti
Tidszon: Sverige +7 timmar
Språk: Främst malajiska men engelska funkar bra
Religion: Främst islam men även hinduism, buddism och kristendom
Bäst tid att åka: Varmt året om, men mer regn under höst och vår

Så reser du dit:

När detta skrivs går det att flyga från Linköping City Airport till Kuala Lumpur tur och retur för 4974 kr.

Att ta sig runt staden kan vara krångligt innan man får kläm på det, det finns olika sorters tåglinjer med olika utförare, men i de centrala delarna kan man faktiskt använda fötterna. Till skillnad mot exempelvis Bangkok är det faktiskt gångavstånd till det mesta.

KL känns som en oerhört säker stad, där man inte behöver vara orolig över att gå omkring själv mitt i natten, och man kan bo i princip var som helst i de centrala delarna. På gatorna strax nedanför Petronas Towers finns det många barer och restauranger. Det gäller även området kring gatan Bukit Bintang, där det även kryllar av butiker och hotell. Själv föredrar jag myllret i Chinatown. Där finns den klassiska Asienkänslan med bord på gatan, marknader och folkliv. Det är en skön kontrast till det i många stycken alltför välordnade KL/Malaysia som man annars upplever. I Chinatown skiner byggnaderna av rött och guld och den kinesiska musiken ljuder nästan nonstop. Det är visserligen den turisttätaste delen av staden, vilket oftast brukar vara lite jobbigt, men just här känns det helt rätt.

Jag har besökt KL cirka tio gånger, men ändå känns det som att jag bara börjat upptäcka staden. Det finns fortfarande många museum, nöjesparker, moskéer, tempel och marknader som jag ännu inte besökt. Från KL kan man även göra spännande utfärder till exempelvis världsarvsstaden Melaka, den anlagda regeringsorten Putrajaya med sin pampiga arkitektur och den blå moskén i Shah Alam. Den som besöker Kuala Lumpur med öppet sinne kommer att upptäcka att det är en stad som har mycket att erbjuda.

Sydney

Sydney beskrivs ofta som en av världens vackraste och trevligaste städer med operahuset och Harbour Bridge som ikoniska landmärken. Men när mörkret faller är det pubarna i The Rocks som gäller.

Sydney på den australiensiska östkusten brukar ständigt lyftas fram som en av de vackraste storstäderna och när man står på kajen vid Circular Quay och blickar ut över det arkitektoniskt spännande operahuset och den ståtliga Harbour Bridge är det lätt att hålla med. Sydney lyckas med bedriften att både vara en saltstänkt seglarstad med havet inpå knuten och en modern metropol med blanka skyskrapor som söker sig mot himlen. Centralt finns både gröna parker, kvarter med småstadskaraktär, historiska byggnader och hippa barer, och det är just denna mix som gör Sydney till en avslappnad och trevlig stad, trots att det bor nästan fem miljoner människor där.

Som turist rör man sig mycket kring Circular Quay som ligger mellan Operahuset, centrum, Harbour Bridge, The Rocks och Botaniska trädgårdarna. Från Circular Quay går det även mängder med båtturer för den som vill utforska den kantiga vik som skär in från Stilla havet. Det går båtar till i princip varenda udde, men vill man lite längre ut är Manly ett populärt stopp. Där finns både en mysig stadskärna och en fin strand. Den mest berömda stranden i Sydney är dock Bondi, som många säkert känner igen från exempelvis tv-serien ”Livräddarna på Bondi Beach”.

Förutom båtturer och bussar (till exempelvis Bondi) finns en tunnelbana som kör i en slinga runt centrum och även ut till exempelvis flygplatsen. I centrum är det dock gångavstånd till det mesta. Som turist är det mer eller mindre obligatoriskt med ett besök vid Circular Quay. Där finns bra fotomöjligheter över operahuset, Harbour Bridge, uteserveringar, båtar och stadens skyline. Ett besök i området kombineras lämpligen med ett vätskestopp på någon av uteserveringarna som löper utmed vattnet, och den våghalsige kan även följa med på en promenad uppe på Harbour Bridge.

Läs mer om Sydney

Fakta Sydney

Vad: Australiens största stad, huvudstad i delstaten New South Wales
Grundad: 26 januari 1788
Folkmängd: Cirka 4,7 miljoner
Valuta: Australisk dollar
Språk: Engelska
Tidsskillnad: Sydney är 9 timmar före Sverige
Visum: Ja. En enkel ansökan på nätet.
Religion: Mestadels kristna
Bäst tid att åka: Vårt vinterhalvår

Så reser du dit:

När detta skrivs finns det flyg Linköping City Airport – Sydney tur och retur med KLM för cirka 9000 kr under hela våren. Dock är det en lång flygresa och många föredrar att istället boka flyg till exempelvis Kuala Lumpur eller Singapore, och därifrån fortsätta till Australien efter några dagar.

Gå in på klm.se och boka.

En annan promenad man bör göra är till Darling Harbour på västsidan av centrum. Det är mer av ett familjetillhåll med restauranger, lekparker och flanörvänliga områden. I området finns bland annat en kinesisk trädgård, ett stort akvarium och ett inomhuszoo. En kort promenad bort ligger även den berömda fiskmarknaden, som dock är en något överskattad attraktion.

Söker man sig istället österut från centrum kommer man först till den botaniska trädgården, ett stort och trevligt grönområde som kantas av historiska byggnader längs Macquarie street. Därefter hamnar man i svårstavade Woolloomooloo med sin coola restaurangpir. Fortsätter man ytterligare ett stycke når man stadsdelen Kings Cross, stadens gamla skumraskkvarter som numera har blivit något av en samlingsplats för backpackers.

Har du svårt att hänga med i alla stadsdelar och har svårt att orientera dig? Åk upp i Sydney Tower och få en fantastisk överblick över staden. Tornet ligger mitt i city och där uppifrån ser man såväl Darling Harbour och centrum som Sydney Harbour och den södra stadsdelen Surry Hills.

Den sistnämnda är ett bra område för en krogrunda, men ännu bättre är The Rocks. Det är Sydneys äldsta stadsdel och ligger precis där Harbour Bridge tar mark. Det är ett pubtätt område med tegel, järnbeslag och en rustik charm. Låt dig inte luras av att vart och vartannat ställe har ordet ”hotell” i namnet, det är inga hotell utan krogar.

Efter några dagar när du bockat av sevärdheterna inne i Sydney är det dags att börja utforska ytterområdena och då är det framförallt två saker man inte bör missa: den enastående naturupplevelsen i Blue Mountains och vingårdarna i Hunter Valley. Det är som sagt inte svårt att förstå varför Sydney blivit ett så populärt resmål.

Nederländerna

Sedan KLM öppnade sin flyglinje mellan Linköping och Amsterdam 2008 har vi nästan fått ett nytt grannland. Idag tar tusentals östgötar varje månad vägen över Nederländerna på sina resor ut i världen och många passar även på att inspektera vad det låglänta landet vid Atlanten har att erbjuda.

Schiphol utanför Amsterdam är inte bara en av världens största flygplatser, den kommer även högt på listan över flygplatser som folk uppfattar som trevliga, moderna och fräscha. Att spendera några timmar på en flygplats i väntan på anslutningsflyg är sällan någon roande upplevelse men på Schiphol verkar resenärerna trivas bra.

En av anledningarna är att det är så smidigt att ta sig in till Amsterdam. I direkt anslutning till flygplatsterminalen finns en tågstation. Efter en kort tågresa kliver man av mitt i centrala Amsterdam och kan promenera runt bland mysiga hus, caféer, kanaler och broar. Det finns för övrigt hela 1281 broar i staden. Ett besök i Anne Franks hus brukar vara en stark upplevelse. Det finns även en mängd intressanta museum, och en tur med de berömda kanalbåtarna är nästan ett måste när man är i staden. Har man några timmars väntan på sitt flyg går det smidigt att göra ett besök i den charmiga huvudstaden innan man sätter sig i planet och fortsätter vidare ut i världen.

Men Schiphol är ju inte bara en hub för att lotsa östgötar och andra flygresenärer vidare. Man behöver inte nöja sig med att bara göra en snabbvisit i Amsterdam i väntan på nästa avgångstid, utan kan ju givetvis välja att ha Nederländerna som resmål. Bland oss svenskar har det varit ett lite bortglömt turistland, något man passerar lite i förbifarten när man ska till Tyskland eller Frankrike. Men kanske håller KLM:s flyg mellan Linköping och Amsterdam på att skapa ett nytt, breddat förhållande mellan oss och Nederländerna? Plötsligt får vi ett naturligt förhållande till de där träskorna, väderkvarnarna och tulpanerna som vi alltid känt till men kanske inte brytt oss så mycket om.

Nederländerna är ett litet land till ytan, det tar bara fyra timmar att köra bil från Middelburg längst i söder till Delfzijl i norr. Fortfarande kallas det ofta Holland i folkmun, men ska man vara noga utgör bara delen Holland två av landets tolv provinser. Namnet Nederländerna syftar på att hälften av landet bara ligger en meter ovan havsnivå och en fjärdedel av landet faktiskt under havsnivån. Schiphol ligger exempelvis fyra och en halv meter under havsnivån. Högsta punkten är berget Vaalserberg, längst ned i sydost, som är 321 meter högt.

Läs mer om Nederländerna

Fakta Nederländerna

Invånare: 17 miljoner
Yta: 41 526 km2 (ungefär som Småland och Östergötland ihop)
Huvudstad: Amsterdam (cirka 800 000 inv.)
Valuta: Euro
Språk: Nederländska
Statsskick: Konstitutionell monarki
Nationaldag: 30 april
Tid: Samma som Sverige
Bäst tid att resa: April till oktober

Så reser du dit:

KLM har tre dagliga turer från Linköping City Airport till Schiphol i Amsterdam, tur och retur för 1915 kr när detta skrivs. Ett tips är dock att göra en stopover några dagar i Amsterdam få väg till en annan destination. Då kan man få två resmål till priset av ett.

Gå in på klm.se och boka.

Många undrar också varför Nederländerna har orange som nationalfärg medan flaggan är röd, vit och blå-randig. Det beror på att orange är kungahusets färg (efternamnet är Van Oranje). Flaggan blev officiell först 1937. Varför inte stanna till lite längre nästa gång du flyger till Schiphol och lära dig lite mer om vårt ”nya grannland”.

Onödigt vetande om Nederländerna
• 75% av världens blomlökar kommer från Nederländerna
• Holländare är Europas längsta folk och näst längst i världen
• Rotterdam är landets näst största stad och har Europas största hamn
• 30% av alla barn föds i hemmet. I länder som USA och England ligger siffran på 1%
• Nederländerna producerar 13 miljoner kilo ost –i veckan

10 Höjdpunkter i Nederländerna
• Volendam – pittoresk fiskeby strax utanför Amsterdam
• Soestdijk – ett av kungafamiljens fyra officiella palats
• Het Arsenaal – nöjespark med pirattema i Vlissingen i söder
• Giethoorn – mysig by som kallas Hollands Venedig
• Dierenpark Emmen – djurpark uppbyggd kring världens kontinenter
• Groninger Museum – Groningens viktigaste konstmuseum. Byggnaden i sig är även ett konstverk
• Valkenburg aan de Geul – turistmagnet med allt från temaparker och kalkstensgrottor till slottsruiner och gruvor
• Efteling – Nederländernas populäraste nöjespark
• Kröller-Müller Museum – museum med stor samling av Van Gogh-konst och en berömd skulpturpark
• Bataviawerf – Nederländernas eget Wasa-museum. Skillnaden var att deras skepp flöt…

Miami

Få städer är mer förknippade med det glamorösa livet än Miami. När man tänker på Miami tänker man på fräscha drinkar, palmer, stränder, nattklubbar, neonljus och pastellfärger. Njut av det vackra livet i ”Latinamerikas huvudstad”.

Är det någon amerikansk delstat som de flesta svenskar kan peka ut på en karta så är det Florida. Delstaten består till största delen av en halvö som pekar som ett finger ner på Kuba strax söderut. Just Kuba har även haft ett stort inflytande på befolkningen i delstaten, och inte minst i Miami, efter Castros maktövertagande1959 har Miami mottagit flera hundra tusen immigranter från Kuba. Även många latinamerikaner från andra länder har sökt sig till Miami och idag har över 60 procent av invånarna latinamerikansk härkomst. Det, och att staden är Karibiens kanske viktigaste stad, har gjort att Miami numera informellt brukar kallas ”Latinamerikas huvudstad”.

Det latinska arvet är dock ingen ny företeelse. Det var spanjoren Juan Ponce de León som upptäckte området 1513 (ja, om man undantar indianerna) och döpte det till La Florida, som betyder ”Det blommande landet” på spanska. Under århundradena har sedan Florida tillhört Frankrike, England och Spanien igen innan landet slutligen blev amerikanskt 1819. Staden Miami har en ganska kort historia och blev en stad så sent som 1895, men sedan dess har det gått snabbt. På bara hundra år har befolkningen ökat från nästan noll till över fem miljoner i hela storstadsområdet. Idag är Miami en modern amerikansk storstad som lockar mängder av turister, och inte minst är det centrum för båtkryssningar i Karibien.

Läs mer om Miami

Fakta Miami

Vad: Hipp stad i Florida, USA
Folkmängd: 420 000 i staden, 5,5 miljoner i storstadsområdet
Språk: Engelska (och spanska)
Visum: Nej – men inresetillstånd (ESTA)
Tidsskillnad: Sex timmar efter oss
Valuta: US Dollar
Bäst tid att resa: Året om

Så reser du dit:

När detta skrivs går det att flyga Linköping City Airport – Miami tur och retur med KLM för 4200 kr under hela våren.

Gå in på klm.se och boka.

Hela sträckan från Key Biscayne i söder till Palm Beach tio mil norr om Miami är ett mer eller mindre sammanhängande område som lockar till sol, bad och sköna semesterstunder, men håller man sig till själva Miami är Miami Beach det ställe som de flesta turister väljer att åka till. Tar man sig över någon av broarna från, det ganska tråkiga, Miami centrum kommer man ut till havet och stränderna på Miami Beach som brukar delas upp i Northern Miami Beach och South Beach. Här ligger hotellen, restaurangerna och butikerna på rad, och det är här man hittar de fina stränderna med sina färgglada livräddartorn. Här finns de berömda art deco-kvarteren med sina pastellfärgade hus och här kan man gå under palmerna längs Ocean Drive och låtsas att man befinner sig i ett avsnitt av 80-talets populära tv-serie ”Miami Vice”.

Det mesta draget på South Beach hittar man längs de två huvudgatorna Collins och Washington Avenue och deras sidogator. Där kan man ta sig runt till fots men ska man utforska centrum och de andra delarna av Miami krävs att man har bil. Det finns även bussar och andra transportsätt som fungerar bra inne i själva staden, till exempel om man ska besöka Little Havana, som det ofta brukar tipsas om i reseguider men som i mitt tycke är väldigt överskattat. Förutom Little Havana innehåller fastlands-Miami även populära stadsdelar som Coral Gables och Coconut Grove, men stadskärnan tillhör inte de mest intressanta i USA. Ett besök i parken Bayfront park och det intilliggande Bayside marketplace bör man klämma in i schemat. Fruit & Spice Park, Museum of Contemporary Art, Bill Baggs Cape Florida State Recreation Area, Design district och Miami Museum of Science & Space Transit Planetarium är några andra ställen som kan vara värda ett besök om det finns tid.

Många som kommer till Miami har det som startpunkt för att sedan fortsätta vidare, exempelvis på en båtkryssning eller genom att hyra bil och därefter utforska övriga Florida. En populär tripp är att köra den vackra vägen ner till Key West. Andra ställen i delstaten man absolut inte bör missa är Kennedy Space Center och temaparkerna i Orlando. För den naturintresserade finns nationalparken Everglades och motorentusiasten bör såklart besöka Daytona. Räkna med två veckor för att hinna med hela Florida, och åtminstone tre, fyra av de dagarna bör förläggas i Miami.

Lissabon

Portugals mysiga huvudstad Lissabon är en liten pärla som ofta förbises när vi svenskar ska boka våra semestrar. Men det är ett perfekt resmål för en weekendresa, där man kan utforska Alfamas myllrande gränder, åka spårvagn uppför kullarna och äta och dricka gott på trevliga restauranger.

Det sägs att Lissabon är byggd på sju kullar och det är verkligen en kuperad och omväxlande stad man möter. En av de stora sevärdheterna är fästningen Castelo de São Jorge på ett berg ovanför centrala Lissabon och där har man fin utsikt över hela staden. Fortet är tusen år gammalt men i riktigt gott skick och väl värt ett besök.

Alldeles intill ligger stadsdelen Alfama som är Lissabons äldsta stadsdel och består av en mängd myllrande gränder där man lätt kan gå vilse med flit. Alfama tillhör Lissabons stora sevärdheter, och även om hela centrala staden mer eller mindre kan beskrivas som ”gamla stan” så är det i dessa kvarter med sina kullar, gamla hus, slingrande gator och gammaldags charm som man får den där extra upplevelsen av hur Lissabon brukade se ut förr i tiden.

Vid mitt besök håller man på att smycka Alfama inför den kommande sardinfestivalen och hänger upp girlanger och lyktor över gatorna. Just sardiner är något som hör till att äta när man är i Portugal. Samma sak med portvin, men Portugal har såklart fler rätter och drycker än så att bjuda på också. Och att hitta trevliga restauranger är knappast något problem.

Läs mer om Lissabon

Fakta Lissabon

Vad: Huvudstad i Portugal
Folkmängd: 500 000 i stadskärnan, 2,8 miljoner i Stor-Lissabon
Yta: 84 km2
Grundad: 1179
Tidsskillnad: En timme efter Sverige
Valuta: Euro
Bäst tid att resa: Maj till oktober

Så reser du dit:

KLM har utmärkta förbindelser och när detta skrivs går det att flyga till Lissabon från Linköping City Airport för för 2300 kr under våren. Sök på klm.se.

På andra sidan centrala staden från Alfama sett ligger den hippa stadsdelen Bairro Alto, som är känd för sitt nattliv. Dagtid erbjuder den också bra utsikt över centrum och Castelo de São Jorge. Här finns många backar att knalla uppför, men det är ett problem man lyckligtvis löst genom att bygga en mängd bergbanor. Precis som sardinerna, fadosång och cafébesök är en åktur med någon av dessa bergbanor något som bör hinnas med under ett besök. Liksom en åktur med den berömda spårvagnen nummer 28. Den slingrar sig fram genom Lissabons gamla kvarter och bjuder på en trevlig guidning genom stans intressantaste områden.

Mellan kullarna ligger centrala Lissabon och stadsdelarna Baixa och Rossio. Det är här man hittar hjärtat av staden med torg, uteserveringar, restauranger, butiker och sevärdheter. Som turist är det i detta område man ofta bor och utgår från. Här finner man bland annat den berömda gamla järnhissen Elevador de Santa Justa som förmodligen är Lissabons mest kända landmärke. Gatan Rua Augusta löper från torget Rossio ända ner till havet och har trevliga restauranger hela vägen.

Lissabon är en utmärkt stad att se till fots. Från centrum nere vid Rua Augusta är det gångavstånd till i princip allt och det är till fots man bäst upptäcker staden. Tryter orken uppför kullarna finns bergbanor och spårvagnar och vill man utanför de mest centrala delarna, exempelvis till det berömda Belemtornet, finns spårvagn och tunnelbana.

Som weekendresa är Lissabon perfekt. Lägg en dag på området runt Alfama, en dag på Bairro Alto och en dag i Baixa. Prisnivån är fortfarande bra för oss svenskar och taxi till och från flygplatsen är både billig och snabb. På sina håll kan staden kännas lite sliten och nedgången, men den mer positivt lagda skulle hellre använda orden patina och charm. Och det är något som Lissabon har mycket av.

Buenos Aires

Argentinas huvudstad Buenos Aires är en stad med många ansikten. Här finns La Bocas färgsprakande hus, de pampiga byggnaderna vid Plaza de Mayo och det hippa Palermo. Men tangon – den finns överallt.

”Samborombon en liten by förutan gata, den ligger inte långt från Rio de la Plata”. Det var dit Evert Taube kom ridande en afton i april för att dansa tango. Många skulle dock beskriva Samborombon snarare som en gata förutan by. Det är en öde gatukorsning utanför Buenos Aires, men läget intill Rio de la Plata är alldeles korrekt. Dit kom jag med flyget en afton i december för att dricka vin, äta stora biffar och lyssna på tango.

Buenos Aires grundades intill den stora viken 1536 av spanjorerna och hade tvåhundra år senare utvecklats till en viktig hamnstad samt huvudstad i vicekungadömet Río de la Plata. 1880 blev Buenos Aires sedan huvudstad i det vi idag kallar Argentina. Idag är det en internationell storstad på 3 miljoner invånare i själva staden och 14 miljoner i storstadsområdet. Stundtals en ruffig och bedagad stad, stundtals modern och spännande. Historiskt ligger kanske den absoluta storhetstiden sisådär 100 år tillbaka i tiden, men ändå känns det som att Buenos Aires har framtiden för sig. Här finns en stor outnyttjad potential och man anar att när alla bitar faller på plats så kan staden åter bli den inspirerande världsmetropol den var under de gyllene decennierna i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

Läs mer om Buenos Aires

Fakta Buenos Aires

Vad: Huvudstad i Argentina
Befolkning: 14 miljoner i storstadsområdet
Språk: Spanska
Valuta: Argentinsk peso
Tidsskillnad: När klockan är 12 i Sverige är den 08 i Buenos Aires (vintertid).
Bäst tid att åka: Det svenska vinterhalvåret

Så reser du dit:

KLM har utmärkta förbindelser, och när detta skrivs går det att flyga från Linköping City Airport till Buenos Aires för 6700 kr under vintern. Gå in på klm.se och boka.

Buenos Aires är kanske inte en stad som förför på direkten, men när den väl har fått tag om hjärtat släpper den inte taget. För det är en stad med många ansikten, som det kan ta viss tid att upptäcka på allvar. Det moderna centrumet ser ut ungefär som moderna centrum brukar, med bankkontor, modebutiker, snabbmatkedjor, höga hus och stora gator. Här finns världens bredaste boulevard med 16 filer på bredaste stället. Det är paradgatan Avenida 9 de Julio som löper tvärs genom stadens centrala delar. Där hittar man också den berömda obelisken, som är ett av stadens mest berömda landmärken tillsammans med exempelvis bron Puente de la mujer och den enorma metallblomman Floralis Generica som öppnar och stänger sig varje dag.

Jättegatan korsas av Avenida de Mayo som går mellan kongressen och presidentpalatset Casa Rosada, intill det historiska torget Plaza de Mayo. En populär stadsdel bland turister är det intilliggande San Telmo som är något av ”gamla stan” i Buenos Aires och har en berömd söndagsmarknad. Här finns gammal bebyggelse och krogar i gathörnen, särskilt vid bargatan Calle Chile och Plaza Dorrego. Vid det sistnämnda finns en dansbana där såväl proffs som amatörer, gamla som unga dansar tango. Fortsätter man gatan bort kommer man snart till stadsdelen La Boca, som är ett populärt turistmål med sina färglada hus och sin omtalade fotbollsstadion som fått sina färger från ett svenskt fartyg.

Något man inte bör missa i Buenos Aires är Recoletakyrkogården med Evita Perons grav. Där finns hundratals små mausoleum som bildar en labyrint av gångar. Evitas grav kan dock vara svår att hitta till, så kolla upp det innan du går dit.

Nere vid vattnet ligger området Puerto Madero som är en gammal hamn som de senaste åren genomgått en rejäl uppfräschning och fått strandpromenader, butiker och restauranger. Här ligger bron Puente de la Mujer och fartyget Fragata Sarmiento som är värd ett besök. Ett annat trevligt område är mysiga Palermo som har många hippa småbutiker och trevliga restauranger i varje gathörn. Ska man stanna lite längre i staden är detta ett område som varmt kan rekommenderas. Andra saker som bockas av under en Buenos Aires-vistelse är en tangoshow (exempelvis Senor Tango), det klassiska caféet Tortoni samt grillhuset La Estancia på Calle Florida som sägs ha stans bästa asado (grillat kött, Argentinas nationalrätt). Det är inte svårt att förstå varför Buenos Aires var Evert Taubes favoritstad.

Singapore

Singapore må vara ett pytteland, men det är modernt, fräscht och har mer att erbjuda än vad man först kan tro. Inte minst häpnadsväckande arkitektur, som känns hämtad från framtiden.

Under många år var bilden av Singapore att det var ett präktigt, nästan diktatoriskt välordnat land där det mesta var förbjudet. Dryga böter väntade om man exempelvis spottade på gatan eller förde in tuggummi i landet. Till Singapore åkte man endast för att handla billig elektronik på Orchard Road, och kanske kosta på sig en Singapore Sling på Raffles Hotel om man ville roa sig.

Men de senaste åren har något hänt. Fortfarande är Singapore ett välmående land med låg kriminalitet, nästan obefintlig arbetslöshet och bitvis tuffa lagar, men bilden har breddats och gjort staden mer spännande. Plötsligt går det att ha roligt i Singapore, känns det som. Bara att promenera runt i de centrala delarna är numera en fröjd tack vare alla intressanta byggnader som vuxit fram på senare tid. Idag är Singapore kanske den stad i världen som ligger allra mest i framkant när det gäller arkitektur.

Sedan landet blev självständigt 1965 har utvecklingen gått oerhört snabbt. Ordet Singapore betyder inte bara ”lejonstaden” utan landet har även den ekonomiska styrkan hos ett lejon, trots att ytan bara är 693 kvadratkilometer, det vill säga motsvarande halva Öland. Idag är Singapore ett av världens rikaste länder, och även om man kan kritisera exempelvis bristerna i pressfriheten och det enpartisystem som i praktiken råder, är det ett av de minst korrumperade länderna och ligger högt enligt de flesta mått som används för att mäta utveckling och levnadsstandard.

Läs mer om Singapore

Fakta Singapore

Vad: Stad och land i Sydostasien
Invånare: 5,5 miljoner
Språk: Engelska, samt mandarin, tamil och malajiska
Statsskick: Republik
Valuta: Singaporedollar
Tidsskillnad: 7 timmar före Sverige
Visum: Nej
Bäst tid att åka: Året om

Så reser du dit:

När detta skrivs finns det resor från Linköping City Airport till Singapore i december för 6959 kr med KLM. Gå in på klm.se och boka.

Dessutom har landet ett trevligt klimat med sitt läge nästan mitt på ekvatorn. Det är tropisk värme året om, men det innebär också att det regnar mycket året om. Men det gör kanske inte så mycket, till Singapore åker man inte i första hand för sol och bad, även om landet faktiskt har en del fina stränder, framförallt på Sentosa Island längst söderut.

De klassiska sevärdheterna är fortfarande värda ett besök. Till dessa kan bland annat räknas det pampiga Raffles Hotel, Singapore Zoo, Colonial district, Fort Canning park, Raffles landing site och Merlion park. Undvik dock restaurangerna utmed Boat quay. De har ett fantastiskt läge men är rena turistfällor som serverar halvdan mat till hutlösa överpriser. Gå istället en gata upp, där det finns mer genuina restauranger.
De flesta turistmålen ligger kring inloppet till Singapore river, och det är ett område som utvecklats mycket under de senaste åren. Här hittar man många av de byggnadsverk som gjort Singapore till en arkitektonisk drömstad. Här finns den vackra Helix-bron, det blomlika Art Science-museet, de tre Sands-skyskraporna som förbinds med en park på toppen, pariserhjulet Singapore flyer och inte minst det stora grönområdet Gardens by the bay som bland mycket annat innehåller en park med enorma konstgjorda och iögonfallande träd som fått stor uppmärksamhet.

Men även om många förknippar Singapore med det hypermoderna finns det även mycket som minner om det historiska arvet och mångkulturen som i så hög grad präglat landet. Singapores mest levande områden är muslimska Kampong Glam, Chinatown och kanske framförallt Little India. Vill man ha liv och rörelse är det i något av dessa områden man bör bo under sin vistelse i staden.

Är man i Sydostasien är det perfekt att slänga in tre, fyra dar i Singapore. En av dessa dagar bör man lägga på nämnda Sentosa Island, en ö söder om staden med golfbanor, stränder, hotell och olika nöjesparker. Bland annat finns här en av världens endast fyra Universal Studios, med en mängd attraktioner för både vuxna och barn. Har du aldrig åkt en 3D-bergochdalbana tidigare kan jag garantera att du har något att se fram mot.

Du är kanske intresserad av...