Restips

Linköping City Airport har ett samarbete med resejournalisten Tobias Pettersson från Linköping. Tobias arbetar som frilansjournalist sedan 20 år och han reser nästan uteslutande från vår flygplats när han ska på sina resor världen över. Varje månad kommer ett nytt resereportage från en spännande destination dit man reser smidigt från Linköping City Airport.

Kort fakta om Tobias

  • Tobias Pettersson, 43 år, bor i Linköping.
  • Jobbar som frilansjournalist sedan 20 år tillbaka, med resor som favoritområde.
  • Har gjort långresor varje vinter sedan 16 år tillbaka, dessutom några kortare resor varje år. Besökte Argentina, Brasilien, Paraguay och Chile i januari/februari, Norge och Finland i juli och Kanada i oktober. Startar nästan uteslutande alla resor från Linköpings Flygplats.
  • Kommande resa: Costa Rica, Nicaragua, USA och Jamaica i januari.
  • Fem favoritresmål: 1. Napier, Nya Zeeland 2. Stellenbosch, Sydafrika 3. Quebec city, Kanada 4. Lamai, Thailand 5. Mendoza, Argentina

Resereportage

Kapstaden

Kapstaden har varit ett hett resmål de senaste åren. Och inte undra på. Den mytomspunna staden längst ner på Afrikas sydspets är på många sätt det perfekta resmålet. Där finns storstadspuls, vingårdar, stränder, storslagen natur och häftiga djurupplevelser. Och det går bra flyg från Linköpings flygplats.

Kapstaden har en av världens mest berömda silhuetter, men det är inte själva stadsbebyggelsen som utmärker sig utan bakgrunden – det iögonfallande Taffelberget med sin platta topp. Man förstår att det måste ha varit en mäktig syn för forna tiders sjöfarare när de närmade sig området och visste att efter Taffelberget vänder det, då hade man rundat Afrikas sydspets. Så fick ju också udden namnet Godahoppsudden. Fast ska man vara riktigt petig ligger den verkliga sydspetsen tiotalet mil längre bort, vid Cape Agulhas, men eftersom den udden är betydligt mer anspråkslös var det Godahoppsudden som stal äran. Och än idag fascineras besökarna av det mäktiga berget.

Sydafrika har en dramatisk historia, dessvärre mest av det dystra slaget, med kolonialism, slavhandel och krig. På 1900-talet segregerades landet genom apartheidregimen och man har även haft stora problem med kriminalitet och HIV. De senaste decennierna har dock utvecklingen gått rejält framåt. Sedan Nelson Mandela frigavs 1990 har landet blivit demokratiskt och modernt, och 2010 var man värd för fotbolls-VM som första afrikanska land. Dagens Sydafrika är ett otroligt resmål som har massor att erbjuda, och mycket av det ligger smidigt nog i och nära Kapstaden.

Läs mer om Kapstaden

Fakta Kapstaden

Invånare: 3,5 miljoner
Språk: Afrikaans, engelska, xhosa med flera
Valuta: 1 Rand = 1 Svensk krona
Tidsskillnad: +1 timme mot Sverige
Bäst tid att åka: Vårt vinterhalvår

Så reser du dit:

Resecity och Sydafrikaresor anordnar en gruppresa med flyg från Linköping City Airport till Kapstaden den 20/1-1/2. Läs mer här.
Det går såklart bra att boka resa på egen hand också. När detta skrivs går det att flyga Linköping City Airport – Kapstaden tur och retur inklusive avgifter för 5395 kr under våren.

Själva stadskärnan är inte så märkvärdig men har några ”måsten” att boka av, som exempelvis stadshuset, fortet Castle of Good Hope, torghandeln på Greenmarket Square och den muslimska stadsdelen Bo-Kaap som är känd för sina färggranna hus. Staden har också en mängd museum, inte minst District Six-museet som uppmärksammar när de vita rev en hel stadsdel och tvångsförflyttade 60 000 människor på 60-talet. Kvällstid är dock de centrala delarna ganska öde så många turister väljer att bo i ytterområden som Green Point eller Sea Point. Vill man ha nattliv är det dock Long Street mitt inne i centrum som gäller. Där ligger krogarna och nattklubbarna vägg i vägg i tjusiga byggnader i kolonialstil. Varför inte prova att äta antilop, struts och krokodil på den berömda restaurangen Mama Africa? Även det fräscha området Waterfront nere vid hamnen har mycket restauranger och folkliv.

En populär sevärdhet är att ta en båt ut till ön Robben Island där Nelson Mandela satt fängslad under många år. Ännu intressantare är att följa med på en rundtur ut till någon av Kapstadens kåkstäder. Det är en resa som brukar göra djupa intryck på besökare och dessutom krossa en hel del fördomar. Det går till och med att bo på hotell i kåkstäderna och det är en turistgren som ökar snabbt.

Men Kapstadens största turistmål är det platta och väldiga Taffelberget. Efter att ha åkt linbana till toppen av berget får man en fantastisk utsikt över staden. Och faktum är att hela Kaphalvön bjuder på storslagen natur. Lägg en heldag på att bila runt udden och kolla in kustvägen, stränderna, naturen, småstäderna och pingvinerna vid Boulders.

Andra utflyktsmål som är enkla att kombinera med Kapstaden är exempelvis vingårdarna kring Stellenbosch och Franschhoek, valskådning i Hermanus, kuststäderna längs The Garden Route och Taalmonumentet i Paarl, så Kapstaden är verkligen ett resmål som har mycket att erbjuda.

Vancouver

Omgivet av vatten och höga berg ligger Vancouver vackert beläget vid Kanadas Stilla havskust. Men det är inte bara naturen som drar. Vancouver är även en hipp metropol med mängder av mysiga pubar.

Det är väldigt lätt att tycka om Vancouver, staden har så mycket på pluskontot och väldigt mjuka kanter. Få storstäder har ett lika attraktivt läge, och samtidigt som man kan räkna in storstadens alla fördelar finns det även mysiga kvarter och en känsla av vildmark runt knuten.

Vancouver är jordnära och vrålhippt på samma gång. Här möter man både den avslappnade kanadensiska attityden och en coolhet som avspeglas i såväl kläder och attribut som butiker och krogar. Här har varje stadsdel sitt eget mikrobryggeri och folk är kunniga och engagerade i frågor som rör återvinning, jämlikhet, fair trade, småskalighet och liknande. Vancouverborna är helt enkelt moderna och har koll på läget.

Själva centrum ligger på en halvö där det trots den ganska begränsade ytan finns både höghus, lugna småhusområden, stränder, parker samt en stadskärna med restauranger och butiker. Intill vattnet på norrsidan ligger ett modernt område kring Canada Place och Coal harbour med bland annat kongresscenter och promenadstråk. Följer man Granville street därifrån och tvärs genom staden kommer man till Granville Island med sina familjevänliga marknader, caféer och butiker. I väst ligger chica Yaletown, Chinatown och genuina Gastown och i öst ligger det stora parkområdet Stanley Park där Vancouverborna joggar, cyklar och har picknick. Som turist bör man åtminstone göra ett besök runt den östra udden för att kolla in bland annat totempålarna och stadens siluett.

Läs mer om Vancouver

Fakta Vancouver

Vad: Största staden i den kanadensiska provinsen British Columbia
Invånare: 600 000 i staden (2,4 miljoner i storstadsområdet)
Språk: Engelska
Nationaldag: 1 juli
Valuta: Kanadensisk dollar
Visum: För inresa krävs ett ETA (inresetillstånd). Det tar upp till 48 tim att få svar på sin ETA, så det bör göras (online) i god tid innan avresa.
Tidsskillnad: När klockan är 12 i Vancouver är den 21 i Sverige
Bäst tid att åka: Sommarhalvåret, men vintern om man gillar skidåkning

Så reser du dit:

När detta skrivs går det att flyga från Linköping City Airport till Vancouver tur och retur från 7500 kr.

Vill man få en bra överblick över staden kan man åka upp i Vancouver Lookout som ligger mitt i city. Tornet är inte jättehögt, bara 170 meter, men ger en fin utsikt över downtown, vattnet och Gastown. Det sistnämnda är Vancouver mysigaste stadsdel där det kryllar av trevliga pubar och restauranger, men även små unika butiker. Gastown kan beskrivas som ”Gamla stan” med uppfräschade tegelbyggnader och personliga kvarter. Här finns också några av stans mest fotograferade sevärdheter, såsom den berömda Steam Clock, ett strykjärnsformat hus och statyn över ”Gassy Jack”. Han är en viktig person i Vancouvers framväxt och kan sägas vara den som grundade Gastown. Han kom nämligen dit med en tunna whiskey och öppnade en saloon 1867, och mer behövdes inte för att folk skulle strömma dit, varpå Gastown och sedemera Vancouver växte fram till det vi ser idag.

När man har utforskat staden i några dagar är det dags att ge sig ut i omgivningarna. Strax norr om staden ligger Capilano Suspension Bridge Park med enorma jätteträd som sträcker sig mot himlen. I parken kan man vandra omkring bland trädtopparna, studera utsikten från spännande gångkonstruktioner som sitter fast i bergväggarna och kliva över den 150 meter långa hängbron som leder över en djup ravin.

Fortsätter man ytterligare norrut längs med kusten, förbi Horseshoe Bay, kommer man snart till Sea to sky highway. Det är en vacker vägsträcka bland berg, vattenfall, havsvikar och vildmark som leder till den kända skidorten Whistler. Har man inte tänkt att åka skidor utan bara vill njuta av utsikten från bilrutan kan det räcka att vända vid Squamish som ligger halvvägs för att sedan åka tillbaka mot Horseshoe bay, där färjan går till Vancouver Island.

Vancouver Island är en stor ö dit Vancouverborna själva brukar åka ut och semestra. På ön ligger bland annat Victoria som är provinshuvudstad och ett stort turistmål. Där kan man titta på pampiga byggnader och lära sig mer om First Nation. Det är också en populär seglarstad, men det gäller att se upp för späckhuggarna som simmar i vattnet. Och kommer suget efter ytterligare en storstad så kan man ta båten över till USA och Seattle bara några timmar bort.

Chicago

Uppe i himlen skrapar höghusen mot skyn, nere på marknivå frodas jazzklubbar och ett pulserande krogliv. Chicago är en trevlig storstad som har haft en stor historisk betydelse för oss svenskar.

När över en miljon svenskar emigrerade till USA under några decennier runt förra sekelskiftet var det ofta Chicago som de hamnade i, för att sedan fortsätta ytterligare västerut, företrädesvis till Minnesota. Men många svenskar blev också kvar i den stora staden vid Lake Michigan och spåren lever ännu kvar i exempelvis stadsdelen Andersonville eller staden Rockford en bit utanför Chicago. Kanske är det därför som just Chicago har lite speciell klang hos oss nordbor, men inte enbart därför, för staden har länge varit en betydelsefull metropol med många spännande ingredienser i sin historia.

Inte minst är Chicago känt för sin roll som gangstrarnas huvudstad, med Al Capone i spetsen. Det är dock inget staden lyfter fram i sina turistbroschyrer, utan den som vill forska mer i stadens kriminella förflutna får leta länge. Ett litet tips för den som vill besöka Al Capones grav är att den finns på Mount Carmel kyrkogård ute vid flygplatsen O´Hare.

Läs mer om Chicago

Fakta Chicago

Vad: USA:s tredje största stad. Ligger i delstaten Illinois.
Folkmängd: Cirka 10 miljoner i hela storstadsområdet
Smeknamn: The windy city
Visum: Nej, men ESTA
Valuta: Amerikansk dollar
Tidsskillnad: När klockan är 12 i Chicago är den 19 i Sverige
Bäst tid att åka: Sommarhalvåret

Så reser du dit:

När detta skrivs finns det resor varje månad ett år framåt från Linköping City Airport till Chicago, tur och retur inklusive avgifter, för 4500 kr.

Då är Chicago betydligt stoltare över sina skyskrapor som står tätt, tätt, tätt uppradade nere i centrum. Det var efter den stora branden 1871 som staden började växa på allvar och 1885 byggdes världens första skyskrapa här. Den följdes av många, många fler och den som gillar att studera grandios arkitektur har mycket att titta på. Här finns till exempel den vackert svarta Carbide and Carbon Building som är ett utsökt exempel på art deco, men också modernare skapelser som John Hancock Tower och Willis Tower (före detta Sears Tower, som var högst i världen med sina 442 meter mellan åren 1973 och 1998). Mitt i smeten hittar man även den blankskinande Trump Tower, som många Chicagobor tycker är en fin och ståtlig skyskrapa – om det bara inte stått ordet ”Trump” i vulgärt stora bokstäver på fasaden, berättar en guide för mig.

Bäst njuter man av dessa och andra höghus genom att följa med på en båttur på Chicagofloden som går genom centrala staden. Där kan man höra guiderna berätta många intressanta fakta och anekdoter kring stadens spektakulära skyline. Och på tal om floden, så är det den enda flod i världen där man vänt på flödesriktningen, för att hålla Lake Michigan ren.

Den centrala del av staden där man hittar de flesta skyskraporna kallas ”The Loop”, och där finns även stadens teaterdistrikt (ni har väl sett filmen/musikalen ”Chicago”?) samt många av stadens sevärdheter. Där finns startpunkten för Route 66, Picassostatyn, Federal Reservs Money Museum och en hel del annat.

Allra mest välbesökt är dock Millennium Park med den enorma ”böna” som blivit stadens nya landmärke. Där flockas turisterna för att ta roliga och annorlunda bilder mot den blanka och välvda ytan som ger häftiga visuella effekter. Intill finns flera populära attraktioner, exempelvis de skärmar med ansikten som då och då sprutar vatten ur munnen.

När man kommer hem efter en runda på stan är det perfekt att varva ned med en lokalt bryggd hantverksöl och någon av stadens två signaturrätter: Chicago style hot dog eller Deep dish pizza. Sen är det bara att ge sig ut på någon av stadens jazzklubbar.

Kuala Lumpur

Att komma till Kuala Lumpur kan vara som att komma hem. Saker fungerar, allt är toppmodernt. Men där finns också det asiatiska myllret med sina dofter, sin musik och sitt levande gatuliv.

Vid en första, och även en andra och kanske tredje, anblick kan Malaysia verka lite tråkigt. Landet känns präktigt och lite för välordnat. Det är Sydostasiens mest moderna land (förutom Singapore) och i takt med att man bygger fler skyskrapor, skytrain och lyxhotell så bygger man även bort en del av den asiatiska charm som gör att många resenärer kommer till Malaysia. Till Sydostasien åker man för att man vill sitta på röda plaststolar på trottoaren och äta i stekoset från de mobila köken där dofterna sprids över gatorna medan luftfuktigheten får skjortan att bli blöt fem minuter efter att man har duschat. Gatorna är alltid fulla med folk, bilarna tutar och gatuförsäljarna försöker få snurr på affärerna. Sakta men säkert försvinner mer och mer av detta när lands- och kulturella gränser suddas ut, särskilt i moderna storstäder. Och vid en hastig blick kan Kuala Lumpur kännas som en sådan metropol, där det traditionella håller på att puttas undan av det nya och moderna. Men tittar man bara runt hörnet märker man att det asiatiska arvet lever vidare.

Många resenärer tycks resonera som så att Kuala Lumpur, eller KL som invånarna själva säger, mest är en slags knutpunkt. En stad där man spenderar några dagar och bockar av de klassiska sevärdheterna, som Petronas Towers och Batugrottan, i väntan på vidare resa mot Bali, Bangkok eller nåt annat mer spännande ställe. Men faktum är att KL har många saker på pluskontot när man studerar staden närmare. Kanske stämmer inte statusen som en gentrifierad och småtråkig storstad när allt kommer till kritan?

Förutom en mängd klassiska sevärdheter som de nyss nämnda tvillingtornen Petronas Towers och den storslagna tempelgrottan Batu kan man kolla på utsikten från KL Tower, besöka Nationalmuseum, promenera runt Merdeka Square, beskåda den vackra Nationalmoskén och njuta av lugnet i Lake Gardens.

Läs mer om Kuala Lumpur

Fakta Kuala Lumpur

Vad: Huvudstad i Malaysia
Folkmängd: 1,6 miljoner. Cirka 5 miljoner i storstadsområdet.
Grundad: 1857
Statsskick: Monarki
Valuta: Ringit
Nationaldag: 31 augusti
Tidszon: Sverige +7 timmar
Språk: Främst malajiska men engelska funkar bra
Religion: Främst islam men även hinduism, buddism och kristendom
Bäst tid att åka: Varmt året om, men mer regn under höst och vår

Så reser du dit:

När detta skrivs går det att flyga från Linköping City Airport till Kuala Lumpur tur och retur för 4974 kr.

Att ta sig runt staden kan vara krångligt innan man får kläm på det, det finns olika sorters tåglinjer med olika utförare, men i de centrala delarna kan man faktiskt använda fötterna. Till skillnad mot exempelvis Bangkok är det faktiskt gångavstånd till det mesta.

KL känns som en oerhört säker stad, där man inte behöver vara orolig över att gå omkring själv mitt i natten, och man kan bo i princip var som helst i de centrala delarna. På gatorna strax nedanför Petronas Towers finns det många barer och restauranger. Det gäller även området kring gatan Bukit Bintang, där det även kryllar av butiker och hotell. Själv föredrar jag myllret i Chinatown. Där finns den klassiska Asienkänslan med bord på gatan, marknader och folkliv. Det är en skön kontrast till det i många stycken alltför välordnade KL/Malaysia som man annars upplever. I Chinatown skiner byggnaderna av rött och guld och den kinesiska musiken ljuder nästan nonstop. Det är visserligen den turisttätaste delen av staden, vilket oftast brukar vara lite jobbigt, men just här känns det helt rätt.

Jag har besökt KL cirka tio gånger, men ändå känns det som att jag bara börjat upptäcka staden. Det finns fortfarande många museum, nöjesparker, moskéer, tempel och marknader som jag ännu inte besökt. Från KL kan man även göra spännande utfärder till exempelvis världsarvsstaden Melaka, den anlagda regeringsorten Putrajaya med sin pampiga arkitektur och den blå moskén i Shah Alam. Den som besöker Kuala Lumpur med öppet sinne kommer att upptäcka att det är en stad som har mycket att erbjuda.

Sydney

Sydney beskrivs ofta som en av världens vackraste och trevligaste städer med operahuset och Harbour Bridge som ikoniska landmärken. Men när mörkret faller är det pubarna i The Rocks som gäller.

Sydney på den australiensiska östkusten brukar ständigt lyftas fram som en av de vackraste storstäderna och när man står på kajen vid Circular Quay och blickar ut över det arkitektoniskt spännande operahuset och den ståtliga Harbour Bridge är det lätt att hålla med. Sydney lyckas med bedriften att både vara en saltstänkt seglarstad med havet inpå knuten och en modern metropol med blanka skyskrapor som söker sig mot himlen. Centralt finns både gröna parker, kvarter med småstadskaraktär, historiska byggnader och hippa barer, och det är just denna mix som gör Sydney till en avslappnad och trevlig stad, trots att det bor nästan fem miljoner människor där.

Som turist rör man sig mycket kring Circular Quay som ligger mellan Operahuset, centrum, Harbour Bridge, The Rocks och Botaniska trädgårdarna. Från Circular Quay går det även mängder med båtturer för den som vill utforska den kantiga vik som skär in från Stilla havet. Det går båtar till i princip varenda udde, men vill man lite längre ut är Manly ett populärt stopp. Där finns både en mysig stadskärna och en fin strand. Den mest berömda stranden i Sydney är dock Bondi, som många säkert känner igen från exempelvis tv-serien ”Livräddarna på Bondi Beach”.

Förutom båtturer och bussar (till exempelvis Bondi) finns en tunnelbana som kör i en slinga runt centrum och även ut till exempelvis flygplatsen. I centrum är det dock gångavstånd till det mesta. Som turist är det mer eller mindre obligatoriskt med ett besök vid Circular Quay. Där finns bra fotomöjligheter över operahuset, Harbour Bridge, uteserveringar, båtar och stadens skyline. Ett besök i området kombineras lämpligen med ett vätskestopp på någon av uteserveringarna som löper utmed vattnet, och den våghalsige kan även följa med på en promenad uppe på Harbour Bridge.

Läs mer om Sydney

Fakta Sydney

Vad: Australiens största stad, huvudstad i delstaten New South Wales
Grundad: 26 januari 1788
Folkmängd: Cirka 4,7 miljoner
Valuta: Australisk dollar
Språk: Engelska
Tidsskillnad: Sydney är 9 timmar före Sverige
Visum: Ja. En enkel ansökan på nätet.
Religion: Mestadels kristna
Bäst tid att åka: Vårt vinterhalvår

Så reser du dit:

När detta skrivs finns det flyg Linköping City Airport – Sydney tur och retur med KLM för cirka 9000 kr under hela våren. Dock är det en lång flygresa och många föredrar att istället boka flyg till exempelvis Kuala Lumpur eller Singapore, och därifrån fortsätta till Australien efter några dagar.

Gå in på klm.se och boka.

En annan promenad man bör göra är till Darling Harbour på västsidan av centrum. Det är mer av ett familjetillhåll med restauranger, lekparker och flanörvänliga områden. I området finns bland annat en kinesisk trädgård, ett stort akvarium och ett inomhuszoo. En kort promenad bort ligger även den berömda fiskmarknaden, som dock är en något överskattad attraktion.

Söker man sig istället österut från centrum kommer man först till den botaniska trädgården, ett stort och trevligt grönområde som kantas av historiska byggnader längs Macquarie street. Därefter hamnar man i svårstavade Woolloomooloo med sin coola restaurangpir. Fortsätter man ytterligare ett stycke når man stadsdelen Kings Cross, stadens gamla skumraskkvarter som numera har blivit något av en samlingsplats för backpackers.

Har du svårt att hänga med i alla stadsdelar och har svårt att orientera dig? Åk upp i Sydney Tower och få en fantastisk överblick över staden. Tornet ligger mitt i city och där uppifrån ser man såväl Darling Harbour och centrum som Sydney Harbour och den södra stadsdelen Surry Hills.

Den sistnämnda är ett bra område för en krogrunda, men ännu bättre är The Rocks. Det är Sydneys äldsta stadsdel och ligger precis där Harbour Bridge tar mark. Det är ett pubtätt område med tegel, järnbeslag och en rustik charm. Låt dig inte luras av att vart och vartannat ställe har ordet ”hotell” i namnet, det är inga hotell utan krogar.

Efter några dagar när du bockat av sevärdheterna inne i Sydney är det dags att börja utforska ytterområdena och då är det framförallt två saker man inte bör missa: den enastående naturupplevelsen i Blue Mountains och vingårdarna i Hunter Valley. Det är som sagt inte svårt att förstå varför Sydney blivit ett så populärt resmål.

Nederländerna

Sedan KLM öppnade sin flyglinje mellan Linköping och Amsterdam 2008 har vi nästan fått ett nytt grannland. Idag tar tusentals östgötar varje månad vägen över Nederländerna på sina resor ut i världen och många passar även på att inspektera vad det låglänta landet vid Atlanten har att erbjuda.

Schiphol utanför Amsterdam är inte bara en av världens största flygplatser, den kommer även högt på listan över flygplatser som folk uppfattar som trevliga, moderna och fräscha. Att spendera några timmar på en flygplats i väntan på anslutningsflyg är sällan någon roande upplevelse men på Schiphol verkar resenärerna trivas bra.

En av anledningarna är att det är så smidigt att ta sig in till Amsterdam. I direkt anslutning till flygplatsterminalen finns en tågstation. Efter en kort tågresa kliver man av mitt i centrala Amsterdam och kan promenera runt bland mysiga hus, caféer, kanaler och broar. Det finns för övrigt hela 1281 broar i staden. Ett besök i Anne Franks hus brukar vara en stark upplevelse. Det finns även en mängd intressanta museum, och en tur med de berömda kanalbåtarna är nästan ett måste när man är i staden. Har man några timmars väntan på sitt flyg går det smidigt att göra ett besök i den charmiga huvudstaden innan man sätter sig i planet och fortsätter vidare ut i världen.

Men Schiphol är ju inte bara en hub för att lotsa östgötar och andra flygresenärer vidare. Man behöver inte nöja sig med att bara göra en snabbvisit i Amsterdam i väntan på nästa avgångstid, utan kan ju givetvis välja att ha Nederländerna som resmål. Bland oss svenskar har det varit ett lite bortglömt turistland, något man passerar lite i förbifarten när man ska till Tyskland eller Frankrike. Men kanske håller KLM:s flyg mellan Linköping och Amsterdam på att skapa ett nytt, breddat förhållande mellan oss och Nederländerna? Plötsligt får vi ett naturligt förhållande till de där träskorna, väderkvarnarna och tulpanerna som vi alltid känt till men kanske inte brytt oss så mycket om.

Nederländerna är ett litet land till ytan, det tar bara fyra timmar att köra bil från Middelburg längst i söder till Delfzijl i norr. Fortfarande kallas det ofta Holland i folkmun, men ska man vara noga utgör bara delen Holland två av landets tolv provinser. Namnet Nederländerna syftar på att hälften av landet bara ligger en meter ovan havsnivå och en fjärdedel av landet faktiskt under havsnivån. Schiphol ligger exempelvis fyra och en halv meter under havsnivån. Högsta punkten är berget Vaalserberg, längst ned i sydost, som är 321 meter högt.

Läs mer om Nederländerna

Fakta Nederländerna

Invånare: 17 miljoner
Yta: 41 526 km2 (ungefär som Småland och Östergötland ihop)
Huvudstad: Amsterdam (cirka 800 000 inv.)
Valuta: Euro
Språk: Nederländska
Statsskick: Konstitutionell monarki
Nationaldag: 30 april
Tid: Samma som Sverige
Bäst tid att resa: April till oktober

Så reser du dit:

KLM har tre dagliga turer från Linköping City Airport till Schiphol i Amsterdam, tur och retur för 1915 kr när detta skrivs. Ett tips är dock att göra en stopover några dagar i Amsterdam få väg till en annan destination. Då kan man få två resmål till priset av ett.

Gå in på klm.se och boka.

Många undrar också varför Nederländerna har orange som nationalfärg medan flaggan är röd, vit och blå-randig. Det beror på att orange är kungahusets färg (efternamnet är Van Oranje). Flaggan blev officiell först 1937. Varför inte stanna till lite längre nästa gång du flyger till Schiphol och lära dig lite mer om vårt ”nya grannland”.

Onödigt vetande om Nederländerna
• 75% av världens blomlökar kommer från Nederländerna
• Holländare är Europas längsta folk och näst längst i världen
• Rotterdam är landets näst största stad och har Europas största hamn
• 30% av alla barn föds i hemmet. I länder som USA och England ligger siffran på 1%
• Nederländerna producerar 13 miljoner kilo ost –i veckan

10 Höjdpunkter i Nederländerna
• Volendam – pittoresk fiskeby strax utanför Amsterdam
• Soestdijk – ett av kungafamiljens fyra officiella palats
• Het Arsenaal – nöjespark med pirattema i Vlissingen i söder
• Giethoorn – mysig by som kallas Hollands Venedig
• Dierenpark Emmen – djurpark uppbyggd kring världens kontinenter
• Groninger Museum – Groningens viktigaste konstmuseum. Byggnaden i sig är även ett konstverk
• Valkenburg aan de Geul – turistmagnet med allt från temaparker och kalkstensgrottor till slottsruiner och gruvor
• Efteling – Nederländernas populäraste nöjespark
• Kröller-Müller Museum – museum med stor samling av Van Gogh-konst och en berömd skulpturpark
• Bataviawerf – Nederländernas eget Wasa-museum. Skillnaden var att deras skepp flöt…

Miami

Få städer är mer förknippade med det glamorösa livet än Miami. När man tänker på Miami tänker man på fräscha drinkar, palmer, stränder, nattklubbar, neonljus och pastellfärger. Njut av det vackra livet i ”Latinamerikas huvudstad”.

Är det någon amerikansk delstat som de flesta svenskar kan peka ut på en karta så är det Florida. Delstaten består till största delen av en halvö som pekar som ett finger ner på Kuba strax söderut. Just Kuba har även haft ett stort inflytande på befolkningen i delstaten, och inte minst i Miami, efter Castros maktövertagande1959 har Miami mottagit flera hundra tusen immigranter från Kuba. Även många latinamerikaner från andra länder har sökt sig till Miami och idag har över 60 procent av invånarna latinamerikansk härkomst. Det, och att staden är Karibiens kanske viktigaste stad, har gjort att Miami numera informellt brukar kallas ”Latinamerikas huvudstad”.

Det latinska arvet är dock ingen ny företeelse. Det var spanjoren Juan Ponce de León som upptäckte området 1513 (ja, om man undantar indianerna) och döpte det till La Florida, som betyder ”Det blommande landet” på spanska. Under århundradena har sedan Florida tillhört Frankrike, England och Spanien igen innan landet slutligen blev amerikanskt 1819. Staden Miami har en ganska kort historia och blev en stad så sent som 1895, men sedan dess har det gått snabbt. På bara hundra år har befolkningen ökat från nästan noll till över fem miljoner i hela storstadsområdet. Idag är Miami en modern amerikansk storstad som lockar mängder av turister, och inte minst är det centrum för båtkryssningar i Karibien.

Läs mer om Miami

Fakta Miami

Vad: Hipp stad i Florida, USA
Folkmängd: 420 000 i staden, 5,5 miljoner i storstadsområdet
Språk: Engelska (och spanska)
Visum: Nej – men inresetillstånd (ESTA)
Tidsskillnad: Sex timmar efter oss
Valuta: US Dollar
Bäst tid att resa: Året om

Så reser du dit:

När detta skrivs går det att flyga Linköping City Airport – Miami tur och retur med KLM för 4200 kr under hela våren.

Gå in på klm.se och boka.

Hela sträckan från Key Biscayne i söder till Palm Beach tio mil norr om Miami är ett mer eller mindre sammanhängande område som lockar till sol, bad och sköna semesterstunder, men håller man sig till själva Miami är Miami Beach det ställe som de flesta turister väljer att åka till. Tar man sig över någon av broarna från, det ganska tråkiga, Miami centrum kommer man ut till havet och stränderna på Miami Beach som brukar delas upp i Northern Miami Beach och South Beach. Här ligger hotellen, restaurangerna och butikerna på rad, och det är här man hittar de fina stränderna med sina färgglada livräddartorn. Här finns de berömda art deco-kvarteren med sina pastellfärgade hus och här kan man gå under palmerna längs Ocean Drive och låtsas att man befinner sig i ett avsnitt av 80-talets populära tv-serie ”Miami Vice”.

Det mesta draget på South Beach hittar man längs de två huvudgatorna Collins och Washington Avenue och deras sidogator. Där kan man ta sig runt till fots men ska man utforska centrum och de andra delarna av Miami krävs att man har bil. Det finns även bussar och andra transportsätt som fungerar bra inne i själva staden, till exempel om man ska besöka Little Havana, som det ofta brukar tipsas om i reseguider men som i mitt tycke är väldigt överskattat. Förutom Little Havana innehåller fastlands-Miami även populära stadsdelar som Coral Gables och Coconut Grove, men stadskärnan tillhör inte de mest intressanta i USA. Ett besök i parken Bayfront park och det intilliggande Bayside marketplace bör man klämma in i schemat. Fruit & Spice Park, Museum of Contemporary Art, Bill Baggs Cape Florida State Recreation Area, Design district och Miami Museum of Science & Space Transit Planetarium är några andra ställen som kan vara värda ett besök om det finns tid.

Många som kommer till Miami har det som startpunkt för att sedan fortsätta vidare, exempelvis på en båtkryssning eller genom att hyra bil och därefter utforska övriga Florida. En populär tripp är att köra den vackra vägen ner till Key West. Andra ställen i delstaten man absolut inte bör missa är Kennedy Space Center och temaparkerna i Orlando. För den naturintresserade finns nationalparken Everglades och motorentusiasten bör såklart besöka Daytona. Räkna med två veckor för att hinna med hela Florida, och åtminstone tre, fyra av de dagarna bör förläggas i Miami.

Lissabon

Portugals mysiga huvudstad Lissabon är en liten pärla som ofta förbises när vi svenskar ska boka våra semestrar. Men det är ett perfekt resmål för en weekendresa, där man kan utforska Alfamas myllrande gränder, åka spårvagn uppför kullarna och äta och dricka gott på trevliga restauranger.

Det sägs att Lissabon är byggd på sju kullar och det är verkligen en kuperad och omväxlande stad man möter. En av de stora sevärdheterna är fästningen Castelo de São Jorge på ett berg ovanför centrala Lissabon och där har man fin utsikt över hela staden. Fortet är tusen år gammalt men i riktigt gott skick och väl värt ett besök.

Alldeles intill ligger stadsdelen Alfama som är Lissabons äldsta stadsdel och består av en mängd myllrande gränder där man lätt kan gå vilse med flit. Alfama tillhör Lissabons stora sevärdheter, och även om hela centrala staden mer eller mindre kan beskrivas som ”gamla stan” så är det i dessa kvarter med sina kullar, gamla hus, slingrande gator och gammaldags charm som man får den där extra upplevelsen av hur Lissabon brukade se ut förr i tiden.

Vid mitt besök håller man på att smycka Alfama inför den kommande sardinfestivalen och hänger upp girlanger och lyktor över gatorna. Just sardiner är något som hör till att äta när man är i Portugal. Samma sak med portvin, men Portugal har såklart fler rätter och drycker än så att bjuda på också. Och att hitta trevliga restauranger är knappast något problem.

Läs mer om Lissabon

Fakta Lissabon

Vad: Huvudstad i Portugal
Folkmängd: 500 000 i stadskärnan, 2,8 miljoner i Stor-Lissabon
Yta: 84 km2
Grundad: 1179
Tidsskillnad: En timme efter Sverige
Valuta: Euro
Bäst tid att resa: Maj till oktober

Så reser du dit:

KLM har utmärkta förbindelser och när detta skrivs går det att flyga till Lissabon från Linköping City Airport för för 2300 kr under våren. Sök på klm.se.

På andra sidan centrala staden från Alfama sett ligger den hippa stadsdelen Bairro Alto, som är känd för sitt nattliv. Dagtid erbjuder den också bra utsikt över centrum och Castelo de São Jorge. Här finns många backar att knalla uppför, men det är ett problem man lyckligtvis löst genom att bygga en mängd bergbanor. Precis som sardinerna, fadosång och cafébesök är en åktur med någon av dessa bergbanor något som bör hinnas med under ett besök. Liksom en åktur med den berömda spårvagnen nummer 28. Den slingrar sig fram genom Lissabons gamla kvarter och bjuder på en trevlig guidning genom stans intressantaste områden.

Mellan kullarna ligger centrala Lissabon och stadsdelarna Baixa och Rossio. Det är här man hittar hjärtat av staden med torg, uteserveringar, restauranger, butiker och sevärdheter. Som turist är det i detta område man ofta bor och utgår från. Här finner man bland annat den berömda gamla järnhissen Elevador de Santa Justa som förmodligen är Lissabons mest kända landmärke. Gatan Rua Augusta löper från torget Rossio ända ner till havet och har trevliga restauranger hela vägen.

Lissabon är en utmärkt stad att se till fots. Från centrum nere vid Rua Augusta är det gångavstånd till i princip allt och det är till fots man bäst upptäcker staden. Tryter orken uppför kullarna finns bergbanor och spårvagnar och vill man utanför de mest centrala delarna, exempelvis till det berömda Belemtornet, finns spårvagn och tunnelbana.

Som weekendresa är Lissabon perfekt. Lägg en dag på området runt Alfama, en dag på Bairro Alto och en dag i Baixa. Prisnivån är fortfarande bra för oss svenskar och taxi till och från flygplatsen är både billig och snabb. På sina håll kan staden kännas lite sliten och nedgången, men den mer positivt lagda skulle hellre använda orden patina och charm. Och det är något som Lissabon har mycket av.

Buenos Aires

Argentinas huvudstad Buenos Aires är en stad med många ansikten. Här finns La Bocas färgsprakande hus, de pampiga byggnaderna vid Plaza de Mayo och det hippa Palermo. Men tangon – den finns överallt.

”Samborombon en liten by förutan gata, den ligger inte långt från Rio de la Plata”. Det var dit Evert Taube kom ridande en afton i april för att dansa tango. Många skulle dock beskriva Samborombon snarare som en gata förutan by. Det är en öde gatukorsning utanför Buenos Aires, men läget intill Rio de la Plata är alldeles korrekt. Dit kom jag med flyget en afton i december för att dricka vin, äta stora biffar och lyssna på tango.

Buenos Aires grundades intill den stora viken 1536 av spanjorerna och hade tvåhundra år senare utvecklats till en viktig hamnstad samt huvudstad i vicekungadömet Río de la Plata. 1880 blev Buenos Aires sedan huvudstad i det vi idag kallar Argentina. Idag är det en internationell storstad på 3 miljoner invånare i själva staden och 14 miljoner i storstadsområdet. Stundtals en ruffig och bedagad stad, stundtals modern och spännande. Historiskt ligger kanske den absoluta storhetstiden sisådär 100 år tillbaka i tiden, men ändå känns det som att Buenos Aires har framtiden för sig. Här finns en stor outnyttjad potential och man anar att när alla bitar faller på plats så kan staden åter bli den inspirerande världsmetropol den var under de gyllene decennierna i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

Läs mer om Buenos Aires

Fakta Buenos Aires

Vad: Huvudstad i Argentina
Befolkning: 14 miljoner i storstadsområdet
Språk: Spanska
Valuta: Argentinsk peso
Tidsskillnad: När klockan är 12 i Sverige är den 08 i Buenos Aires (vintertid).
Bäst tid att åka: Det svenska vinterhalvåret

Så reser du dit:

KLM har utmärkta förbindelser, och när detta skrivs går det att flyga från Linköping City Airport till Buenos Aires för 6700 kr under vintern. Gå in på klm.se och boka.

Buenos Aires är kanske inte en stad som förför på direkten, men när den väl har fått tag om hjärtat släpper den inte taget. För det är en stad med många ansikten, som det kan ta viss tid att upptäcka på allvar. Det moderna centrumet ser ut ungefär som moderna centrum brukar, med bankkontor, modebutiker, snabbmatkedjor, höga hus och stora gator. Här finns världens bredaste boulevard med 16 filer på bredaste stället. Det är paradgatan Avenida 9 de Julio som löper tvärs genom stadens centrala delar. Där hittar man också den berömda obelisken, som är ett av stadens mest berömda landmärken tillsammans med exempelvis bron Puente de la mujer och den enorma metallblomman Floralis Generica som öppnar och stänger sig varje dag.

Jättegatan korsas av Avenida de Mayo som går mellan kongressen och presidentpalatset Casa Rosada, intill det historiska torget Plaza de Mayo. En populär stadsdel bland turister är det intilliggande San Telmo som är något av ”gamla stan” i Buenos Aires och har en berömd söndagsmarknad. Här finns gammal bebyggelse och krogar i gathörnen, särskilt vid bargatan Calle Chile och Plaza Dorrego. Vid det sistnämnda finns en dansbana där såväl proffs som amatörer, gamla som unga dansar tango. Fortsätter man gatan bort kommer man snart till stadsdelen La Boca, som är ett populärt turistmål med sina färglada hus och sin omtalade fotbollsstadion som fått sina färger från ett svenskt fartyg.

Något man inte bör missa i Buenos Aires är Recoletakyrkogården med Evita Perons grav. Där finns hundratals små mausoleum som bildar en labyrint av gångar. Evitas grav kan dock vara svår att hitta till, så kolla upp det innan du går dit.

Nere vid vattnet ligger området Puerto Madero som är en gammal hamn som de senaste åren genomgått en rejäl uppfräschning och fått strandpromenader, butiker och restauranger. Här ligger bron Puente de la Mujer och fartyget Fragata Sarmiento som är värd ett besök. Ett annat trevligt område är mysiga Palermo som har många hippa småbutiker och trevliga restauranger i varje gathörn. Ska man stanna lite längre i staden är detta ett område som varmt kan rekommenderas. Andra saker som bockas av under en Buenos Aires-vistelse är en tangoshow (exempelvis Senor Tango), det klassiska caféet Tortoni samt grillhuset La Estancia på Calle Florida som sägs ha stans bästa asado (grillat kött, Argentinas nationalrätt). Det är inte svårt att förstå varför Buenos Aires var Evert Taubes favoritstad.

Singapore

Singapore må vara ett pytteland, men det är modernt, fräscht och har mer att erbjuda än vad man först kan tro. Inte minst häpnadsväckande arkitektur, som känns hämtad från framtiden.

Under många år var bilden av Singapore att det var ett präktigt, nästan diktatoriskt välordnat land där det mesta var förbjudet. Dryga böter väntade om man exempelvis spottade på gatan eller förde in tuggummi i landet. Till Singapore åkte man endast för att handla billig elektronik på Orchard Road, och kanske kosta på sig en Singapore Sling på Raffles Hotel om man ville roa sig.

Men de senaste åren har något hänt. Fortfarande är Singapore ett välmående land med låg kriminalitet, nästan obefintlig arbetslöshet och bitvis tuffa lagar, men bilden har breddats och gjort staden mer spännande. Plötsligt går det att ha roligt i Singapore, känns det som. Bara att promenera runt i de centrala delarna är numera en fröjd tack vare alla intressanta byggnader som vuxit fram på senare tid. Idag är Singapore kanske den stad i världen som ligger allra mest i framkant när det gäller arkitektur.

Sedan landet blev självständigt 1965 har utvecklingen gått oerhört snabbt. Ordet Singapore betyder inte bara ”lejonstaden” utan landet har även den ekonomiska styrkan hos ett lejon, trots att ytan bara är 693 kvadratkilometer, det vill säga motsvarande halva Öland. Idag är Singapore ett av världens rikaste länder, och även om man kan kritisera exempelvis bristerna i pressfriheten och det enpartisystem som i praktiken råder, är det ett av de minst korrumperade länderna och ligger högt enligt de flesta mått som används för att mäta utveckling och levnadsstandard.

Läs mer om Singapore

Fakta Singapore

Vad: Stad och land i Sydostasien
Invånare: 5,5 miljoner
Språk: Engelska, samt mandarin, tamil och malajiska
Statsskick: Republik
Valuta: Singaporedollar
Tidsskillnad: 7 timmar före Sverige
Visum: Nej
Bäst tid att åka: Året om

Så reser du dit:

När detta skrivs finns det resor från Linköping City Airport till Singapore i december för 6959 kr med KLM. Gå in på klm.se och boka.

Dessutom har landet ett trevligt klimat med sitt läge nästan mitt på ekvatorn. Det är tropisk värme året om, men det innebär också att det regnar mycket året om. Men det gör kanske inte så mycket, till Singapore åker man inte i första hand för sol och bad, även om landet faktiskt har en del fina stränder, framförallt på Sentosa Island längst söderut.

De klassiska sevärdheterna är fortfarande värda ett besök. Till dessa kan bland annat räknas det pampiga Raffles Hotel, Singapore Zoo, Colonial district, Fort Canning park, Raffles landing site och Merlion park. Undvik dock restaurangerna utmed Boat quay. De har ett fantastiskt läge men är rena turistfällor som serverar halvdan mat till hutlösa överpriser. Gå istället en gata upp, där det finns mer genuina restauranger.
De flesta turistmålen ligger kring inloppet till Singapore river, och det är ett område som utvecklats mycket under de senaste åren. Här hittar man många av de byggnadsverk som gjort Singapore till en arkitektonisk drömstad. Här finns den vackra Helix-bron, det blomlika Art Science-museet, de tre Sands-skyskraporna som förbinds med en park på toppen, pariserhjulet Singapore flyer och inte minst det stora grönområdet Gardens by the bay som bland mycket annat innehåller en park med enorma konstgjorda och iögonfallande träd som fått stor uppmärksamhet.

Men även om många förknippar Singapore med det hypermoderna finns det även mycket som minner om det historiska arvet och mångkulturen som i så hög grad präglat landet. Singapores mest levande områden är muslimska Kampong Glam, Chinatown och kanske framförallt Little India. Vill man ha liv och rörelse är det i något av dessa områden man bör bo under sin vistelse i staden.

Är man i Sydostasien är det perfekt att slänga in tre, fyra dar i Singapore. En av dessa dagar bör man lägga på nämnda Sentosa Island, en ö söder om staden med golfbanor, stränder, hotell och olika nöjesparker. Bland annat finns här en av världens endast fyra Universal Studios, med en mängd attraktioner för både vuxna och barn. Har du aldrig åkt en 3D-bergochdalbana tidigare kan jag garantera att du har något att se fram mot.

Du är kanske intresserad av...