Bagage

Vid resor inom EU (även Norge, Island och Schweiz) finns regler för säkerhetskontroll vid flygning. Bland annat begränsas mängden vätska man får ha med i handbagaget. Har du frågor kring detta är du välkommen att kontakta oss.

Här hittar du detaljerad information om bagage hos våra operatörer.

Bagageregler KLM
Bagageregler SAS

Handbagage

Ditt handbagage får inte vara större än att det får plats under flygstolen framför dig. Hur stor väskan får vara och hur mycket den får väga varierar mellan olika flygbolag. Ditt handbagage får inte innehålla saxar, knivar eller andra vassa och skärande föremål. Du får ta med dig flera behållare, men alla ska rymmas i en genomskinlig 1-liters plastpåse som är återförslutningsbar. Sådana påsar finns tillgängliga på flygplatsen. Eventuell vätska ska visas upp i sina behållare vid säkerhetskontrollen. Bärbara datorer och större elektriska apparater ska visas upp i säkerhetskontrollen.

Vätskor i handbagage

Vätska, gelé och spray i behållare som rymmer max 100 ml (1 dl). Behållarna (flaskor, burkar, tuber och så vidare) ska placeras i en genomskinlig 1-liters plastpåse. De ska utan problem få plats i påsen, som ska vara stängd.

  • Vätska i handbagage ska placeras i genomskinlig platspåse.
  • Plastpåsen ska vara återförslutningsbar.
  • Max 100 ml (1 dl) vätska per behållare.
  • Varje passagerare som har biljett/boardingkort får medföra en enda 1-liters plastpåse.

forsluten_plastpase

Vätskor omfattar geléer, krämer, blandningar av vätska och fasta ämnen samt innehåll i tryckbehållare. Exempel: vatten, tandkräm, hårgelé, drycker, soppor, saft, parfym, raklödder, sprayer och annat med liknande konsistens.

Läs mer om bestämmelserna här

Medicier och preparat

Begränsningarna gäller medicin i vätskeform. Tabletter, pulver och så vidare omfattas inte av reglerna. Du får ta med dig medicin (inklusive sprutor för medicinskt bruk) som är nödvändig för dig under resan i ditt handbagage.

Receptbelagd medicin i vätskeform

Du får ta med så mycket som du behöver under hela din bortavaro. Här ingår även vätskor som används för medicinska ändamål, till exempel sondmat, blodprodukter och sköljvätskor, samt behållare med kylfunktion för till exempel insulin. Tänk på att säkerhetskontrollanterna kan göra stickprov på flytande mediciner, barnmat och dietmat som tas med.

Det finns då olika sätt att bevisa att din medicin är nödvändig för dig, till exempel:

  • visa upp att din receptbelagda medicin har en etikett med ditt namn på
  • visa upp recept eller utdrag från Apoteket
  • visa upp läkarintyg.

Du kan också bli ombedd att smaka av vätskan eller stryka lite vätska på handen för att visa att vätskan inte innehåller något farligt.

Receptfri medicin i vätskeform och linsvätska

När det gäller receptfri medicin (linsvätska, hostmedicin, näsdroppar etc.) får du i första hand ta med det du behöver under själva flygresan. Du kan dock ta med dig receptfri medicin för hela din bortavaro om du är osäker på om du kan köpa produkten på resmålet eller om din receptfria medicin, inklusive linsvätska, bara finns i större förpackningar. Ta inte med större förpackning än nödvändigt.

Tänk på att säkerhetskontrollanten kan göra stickprov på flytande mediciner som du har med i handbagaget. Du kan då bli ombedd att smaka av vätska alternativt stryka lite vätska på handen.

Incheckat bagage

Hur mycket bagage du får ta med på resan utan extra kostnad varierar mellan flygbolagen. Vi rekommenderar dig därför att stämma av detta med det bolag du ska resa med. Skulle ditt bagage väga mer än den tillåtna vikten tillkommer en överviktsavgift.

Att tänka på vid packning

Packa inte ner glas eller annat ömtåligt i det incheckade bagaget. Plocka ur batterier ur batteridrivna apparater, så att de inte kan starta under resan. För barnvagnar och annat skrymmande bagage finns specialemballage på flygplatsen. Skidor ska packas i skidfodral.

Förbjudet att ta med på resan

Det är förbjudet att ta med sig explosiva, frätande eller giftiga ämnen som kan orsaka skada. Har du frågor kring detta ber vi dig kontakta oss eller ditt flygbolag för ytterligare information.

Av säkerhetsskäl är det förbjudet att medföra telefonen Samsung Galaxy Note 7 ombord på flygplan. Passagerare som tar med sig en sådan telefon kommer att nekas ombordstigning. Passagerare som använder Samsung Galaxy Note 7 bör kontakta Samsung eller sin mobiloperatör för att ta reda på hur de kan återlämna sin telefon.

Saknat/skadat bagage

Om ditt bagage inte skulle komma fram i tid eller vara skadat, kontakta flygplatsens Service Center.

Du är kanske intresserad av...